fbpx

13 besplatnih kazališnih predstava ovog vikenda

Pazin…

Državni Festival hrvatskih kazališnih amatera u Pazinu

predstavaViše od 200 zaljubljenika u kazališnu umjetnost nastupit će na sceni pazinskog Spomen doma ovog vikenda, od 12. do 14. svibnja 2017. godine. Najbolja hrvatska amaterska kazališta i skupine treću godinu za redom nastupiti će na ‘daskama koje život znače’, pazinskog Spomen doma, gdje će biti održan prvi dio 57. izdanja Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji se i ove godine prezentira u dva grada – Pazinu i Vodicama. U šestodnevnom festivalskom programu u Pazinu i Vodicama nastupit će 22 najbolja hrvatska amaterska kazališta i skupine koje su, od ukupno 179 prijavljenih, stručnim odabirom eminentnih hrvatskih kazališnih djelatnika – izbornika Festivala, izborile nastup na ovogodišnjem FHKA-u.
Tijekom tri dana pazinska će publika imati priliku besplatno pogledati čak 13 izvrsnih predstava. Amaterska kazališta i skupine iz Rijeke, Đurđevca, Koprivnice, Gornjeg Mihaljevca, Viljeva, Stažnjevca, Retkovaca, Vrbovca, Siska, Zaboka, Zadobarja, Bjelovara i Samobora izvest će predstave različitih poetika, a program nudi predstave za svačiji ukus.
Zelena pticaFestival će u petak, 12. svibnja 2017., nakon svečanog otvaranja s početkom u 17.00 sati, otvoriti Dramski studio Ludens teatra iz Koprivnice s predstavom Marijane Nola ‘Zelena ptica‘.
U 19.00 sati slijedi predstava ‘Se je to život’ KUU LIPA iz Gornjeg Mihaljevca, a u 20.15 sati pazinsku publiku nasmijat će Gradsko kazalište Đurđevac s predstavom ‘Božanstvena parodija’, nastaloj prema djelu Woodyja Allena.
Bogati subotnji program (13. svibnja) počinje u 13.30 h s predstavom ‘Martin v Zagreb, Martin z Zagreba’ u izvođenju Glumačke družine Komedijaši. U 14.35 sati slijedi predstava ‘Cigan’ Dramske sekcije KUD-a ‘Đeram’ Viljevo, a u 17.00 sati Amatersko kazalište POU-a Samobor razveselit će nas izvrsnim kazališnim komadom ‘Tko pjeva zlo ne misli’ nastalom prema istoimenom filmu. U 19.20 na sceni Spomen doma igra Kazalište ‘Mika Živković’ iz Retkovaca s predstavom ‘Čaj za dvije’ Tone Partljiča. Bogati subotnji program završava predstavom ‘Paralele’ Teatra ‘Scena’ iz Rijeke u 20.45 sati.
predstavaU nedjelju, 14. svibnja festivalski program počinje u 11.30 sati s predstavom ‘U ime oca, sina i strica ili kak’ je Junk Vrbovca dobil’. U 13.30 sati Kazališna skupina ‘Panika’ Češke besede Sisak izvest će predstavu prema tekstu Jaroslava Hašeka ‘Novi doživljaji vojnika Švejka’. U 15.15 sati slijedi komedija ‘Penzija’ u izvođenju Dramske udruge ‘Kaj’ iz Zaboka, a u 16.35 Dramska sekcija ‘Banda’ iz Zadobarja izvest će predstavu ‘Plan B’. Pazinski festivalski program zatvorit će Bjelovarsko kazalište s predstavom ‘Sutra pripada meni!?’ nastaloj prema djelu Konstantina Kostjenka ‘Hitler i Hitler’ koja igra u 17.20 sati.
Svih šest festivalskih dana, u Pazinu i u Vodicama, pratit će stručno Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mirta Zečević, glumica, članica ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta, akademski profesori Robert Raponja, redatelj i dramski pedagog te Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja. Po završetku svakoga dana Festivala održavat će se okrugli stolovi članova Povjerenstva i sudionika. Odlukom Povjerenstva u završnici Festivala u Vodicama će 28. svibnja najboljim skupinama biti dodijeljene festivalske nagrade: Nagrada za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najbolji novi dramski tekst, glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, za njegovanje kulturne baštine i za inventivnost.

Foto: Press