fbpx

Drama Kredit zadarskog HNK na gostovanju u Splitu

Kredit

Izvedbom dramske predstave Kredit katalonskog dramatičara Jordija Galcerana Hrvatsko narodno kazalište Zadar gostovat će na sceni HNK Split u srijedu 16. ožujka 2022. godine.

Kredit

Predstava Kredit se igra u režiji Nenni Delmestre a uloge tumači glumački tandem Davor Jureško i Alen Liverić uz pijanista Ivana Ivića. Izvedba započinje u 20 sati.

Kredit

Kredit je priča o klijentu kojemu je žurno potrebno dobiti novac od banke, ali situacija se zakomplicira kada mu menadžer poslovnice odbije omogućiti kredit zbog toga što ne ispunjava uvjete. Suočen s nemogućnošću ispunjenja svoje želje klijent započinje s prijetnjama menadžeru i postupno pretvara njegov život u pravu noćnu moru.

Uvjerljivost i sigurnost kojom se klijent obraća menadžeru, te poznavanje određenih intimnih situacija iz života menadžera malo po malo dovodi do promjene odnosa i pretvara se u odnos dominacije između dvaju muškaraca.

Tekst je prvi put postavljen 2013.g. u Barceloni, a prva je predstava igrala kontinuirano 440 puta do 2018.g., obarajući sve rekorde gledanosti. Do danas je preveden na osam jezika i postavljen na pozornicama u deset država. Autor Jordi Galceran u španjolskom teatru poznat pod nadimkom “kralj blagajne”, majstorski obrađuje naizgled svakodnevne teme koje pretvara u iznimno uzbudljive trilerske i komedijske situacije. Drama Kredit je u Španjolskoj nagrađena prestižnom Nagradom Ceres.

“Šarm, uvjerljivost i scenska sigurnost, koju su glumački demonstrirali Jureško i Liverić, doista su imponirali u svakom trenutku predstave (…) Sve u svemu, riječ je o predstavi koja umjetničkim dosezima nadilazi većinu predstava u današnjem kazališnom trenutku Hrvatske”, tim je riječima kritičar Vijenca ocjenio izvedbu.

Redateljica Nenni Delmestre, u čijem se prijevodu predstava igra na hrvatskom, nakon velikih uspjeha s Galceranovim tekstovima Gronholm metoda i Burundanga, koje je postavila u Sloveniji i Italiji, po treći put prihvaća se postavljanja ovog omiljenog pisca s glumcima zadarskog HNK, Davorom Jureškom i Alenom Liverićem.

Osim redateljice i prevoditeljice Nenni Delmestre, autorski tim predstave čine scenografkinja i kostimografkinja Lina Vengoechea te oblikovatelj svjetla Branimir Bokan.

Foto: Press Hrvatsko narodno kazalište Split