fbpx

Leda Miroslava Krleže zatvorit će 26. Marulićeve dane

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

LedaFestival hrvatske drame 26. Marulićevi dani bit će zaključen danas 28. travnja 2016. godine na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. Svečanost zatvaranja započet će u 20,00 sati dodjelom festivalskih nagrada, a nakon toga će kao posljednju festivalsku predstavu kazalište Činoherní klub iz Praga izvesti predstavu ‘Leda‘ Miroslava Krleže. Nagrade Marul o kojima odlučuje Ocjenjivački sud Festivala dodjeljuju se u šest kategorija, na temelju ocjena gledatelja bit će proglašena najbolja predstava po sudu publike, a žiri čitatelja glavnog medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija dodjelit će nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.
LedaLeda, ‘komedija jedne karnevalske noći u četiri čina’ Miroslava Krleže, kao posljednja predstava 26. Marulićevih dana bit će prikazana na pozornici HNK Split u izvedbi češkog kazališta Činoherní (dramski) klub iz Praga u režiji Ladislava Smočeka. Ladislav Smoček i dramaturg Jaroslav Vostrý osnovali su 1965. ovo kazalište u želji za ostvarenjem kreativne slobode, potrebom za bijegom od rutinske kazališne svakodnevice i širim izborom suradnika. Sintagma dramski klub od samog je početka označavala mjesto susreta dramskih umjetnika na kojem bi slobodno i dobrovoljno radili na projektima koji ih uistinu zanimaju, ponekad i nakon odrađenih obveza u matičnim kazalištima. Klub je okupljao i okuplja kazališne istomišljenike na kojem će moći slobodno dijeliti i realizirati vlastita mišljenja i poglede na kazalište u liberalnom kreativnom okružju. Činoherní klub, ističu njegovi osnivači i današnji baštinici već bogate tradicije, nikada nije bilo ideološko kazalište i stav da politika šteti kazalištu poštuje se do naših dana.
LedaObjavljena 1932. Leda je završna drama Krležine trilogije o Glembajevima, koju čine još drame U agoniji i Gospoda Glembajevi. Jedina je to drama koju je Krleža osobno prvo prozvao ‘ljubavnom igrom’, a zatim i komedijom. Kao šaljiva točka na ‘i’ glomaznog i mračnog glembajevskog ciklusa, Leda započinje trenutak nakon seksualnoga čina protagonista, a ritmički uvjetovana preljubima, ona doista jest ljubavna igra, verbalno i tjelesno poigravanje zaljubljenošću i njezinim nijansama, kako već nalažu osobni interesi i kaprice pripadnika građanstva i aristokracije, staleža koji je nakon Oktobarske revolucije. po Krležinu osobnu uvjerenju, ‘osuđen na propast’.
Uloge tumače Petr Nárožný, Ondřej Vetchý, Dana Černá, Mojmír Maděrič i Nela Boudová.

Foto: Press