Leda Miroslava Krleže zatvorit će 26. Marulićeve dane
By redakcija On 28 tra., 2016 At 09:13 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

LedaFestival hrvatske drame 26. Marulićevi dani bit će zaključen danas 28. travnja 2016. godine na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. Svečanost zatvaranja započet će u 20,00 sati dodjelom festivalskih nagrada, a nakon toga će kao posljednju festivalsku predstavu kazalište Činoherní klub iz Praga izvesti predstavu ‘Leda‘ Miroslava Krleže. Nagrade Marul o kojima odlučuje Ocjenjivački sud Festivala dodjeljuju se u šest kategorija, na temelju ocjena gledatelja bit će proglašena najbolja predstava po sudu publike, a žiri čitatelja glavnog medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija dodjelit će nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.
LedaLeda, ‘komedija jedne karnevalske noći u četiri čina’ Miroslava Krleže, kao posljednja predstava 26. Marulićevih dana bit će prikazana na pozornici HNK Split u izvedbi češkog kazališta Činoherní (dramski) klub iz Praga u režiji Ladislava Smočeka. Ladislav Smoček i dramaturg Jaroslav Vostrý osnovali su 1965. ovo kazalište u želji za ostvarenjem kreativne slobode, potrebom za bijegom od rutinske kazališne svakodnevice i širim izborom suradnika. Sintagma dramski klub od samog je početka označavala mjesto susreta dramskih umjetnika na kojem bi slobodno i dobrovoljno radili na projektima koji ih uistinu zanimaju, ponekad i nakon odrađenih obveza u matičnim kazalištima. Klub je okupljao i okuplja kazališne istomišljenike na kojem će moći slobodno dijeliti i realizirati vlastita mišljenja i poglede na kazalište u liberalnom kreativnom okružju. Činoherní klub, ističu njegovi osnivači i današnji baštinici već bogate tradicije, nikada nije bilo ideološko kazalište i stav da politika šteti kazalištu poštuje se do naših dana.
LedaObjavljena 1932. Leda je završna drama Krležine trilogije o Glembajevima, koju čine još drame U agoniji i Gospoda Glembajevi. Jedina je to drama koju je Krleža osobno prvo prozvao ‘ljubavnom igrom’, a zatim i komedijom. Kao šaljiva točka na ‘i’ glomaznog i mračnog glembajevskog ciklusa, Leda započinje trenutak nakon seksualnoga čina protagonista, a ritmički uvjetovana preljubima, ona doista jest ljubavna igra, verbalno i tjelesno poigravanje zaljubljenošću i njezinim nijansama, kako već nalažu osobni interesi i kaprice pripadnika građanstva i aristokracije, staleža koji je nakon Oktobarske revolucije. po Krležinu osobnu uvjerenju, ‘osuđen na propast’.
Uloge tumače Petr Nárožný, Ondřej Vetchý, Dana Černá, Mojmír Maděrič i Nela Boudová.

Foto: Press

comment closed