fbpx

‘Bife Titanik’ i ‘Mi smo kraljevi, a ne ljudi’ u Splitu

Marulićevi dani – Bife Titanik i Mi smo kraljevi

Sutra, 26. travnja 2016. godine, na 26. Marulićevim danima u konkurenciji za festivalske nagrade na programu su dvije izvedbe autorskog projekta Branka Brezovca ‘Bife Titanik‘, nastalog prema istoimenoj pripovijetki Ive Andrića, etičkom traktatu ‘Strah i drhtanje’ Sorean Kierkegaarda i monologu Grofice iz romana ‘Ljubavnik u Balzanu’ Sandora Maraija.

Bife Titanik

U režiji Branka Brezovca i izvedbi glumačkog ansambla Eurokaz ‘Bife Titanik’ bit će izveden u 18,00 i 21,00 sati u Amfiteatru Doma mladih. U predstavi u kojoj igraju Suzana Brezovec, Zlatko Burić, Domagoj Janković, Borna Baletić i Ana Marija Filipec koncept i režiju potpisuje Branko Brezovec, video projekcije Ivan Marušić Klif i Ana Hušman, scenu Stjepan Filipec, kostime Petra Mina i Ana Marija Franić, glazbene citate Gyorgy Ligeti, Salvatore Sciarrino, Franz Schubert, Anton von Webern, autorske glazbene ekstenzije Antun Toni Blažinović, svjetlo Petar Strmečki, maske Tihomir Marinković, tehničko vodstvo Tomislav Božić, izradu scene Zvonko Sarić i tehničku realizaciju video projekcija Ivan Marušić Klif i Igor Brkić.

Po riječima Igora Ružića, izbornika 26. Marulićevih dana:

– Kao i uvijek kad nosi potpis Branka Brezovca, odavno samoosuđenog na koncept ‘patent-dramaturgije’, riječ je o krajnje autorskom redateljskom čitanju kojim ovoga puta, reagirajući možda i nesvjesno na aktualnost, iz zaborava izvlači pripovijetku Ive Andrića o strahu i nelagodi koja u određenom povijesnom i društvenom kontekstu dovodi do neslućenih razrješenja.

Brezovčeva predstava ponavlja Andrićev kod, ali ga uspostavlja iznad izvornika, u odnosu na današnjicu i na apsolut, i time upravo slijedi andrićevsku liniju humanog, čak i humanitarnog cinizma. Riječ je o predstavi koja oprašta samo kako bi ipak rekla što jest na stvari, a što nije.”

Na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 20,00 sati u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i Kunstenfestivaldesarts iz Bruxellesa u režiji i koreografiji Matije Ferlina na programu je predstava ‘Mi smo kraljevi, a ne ljudi‘.

Nagrađivani plesač, koreograf i redatelj nakon školovanja u Frankfurtu i Amsterdamu, svih inozemnih uspjeha i dugogodišnje suradnje sa Sashom Waltz vratio se u Hrvatsku gdje uspješno približava suvremeni plesni izričaj široj publici. Ostatak autorskog tima čine dramaturzi Jasna Žmak i Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, kostimografi Desanka Janković i Matija Ferlin, a autori glazbe Nenad i Alen Sinkauz, dok je dizajner svjetla Saša Fistrić. U predstavi igraju Livijo Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić.

– Naizgled zaumni eksperiment s implementacijom dječjeg jezika u dramski sustav, predstava Matije Ferlina, uz dramaturšku suradnju Jasne Žmak i Gorana Ferčeca, otkriva zaboravljene ostatke u najnovijim mislima onih na kojima svijet ostaje.

Djetinja, ali ne i djetinjasta, naizgled neozbiljna a zapravo sasvim dramska, ova jedinstvena konstrukcija slaže slojeve značenja onako kako smo već i zaboravili da ih se može slagati ili stvarati.

Ujedno još jedan izvrstan glazbeni rad braće Sinkauz i iznenađujuć doprinos inače zatomljenih (gl)asova Drame središnje kazališne kuće u Hrvatskoj – rekao je o predstavi Igor Ružić.

Foto: Press