fbpx

VIDEO: Ljerka Končar svirala violončelo pod visokim naponom

Faradayev kavez i Teslin transformator…

EKSKLUZIVNO: Kad su pustili munje osjetila sam snažne vibracije i ushit. Možda je subjektivno, ali svirajući pod naponom bila sam prepuna energije, kao da nikada više neću morati spavati. Zvučne frekvencije napona i munja su toliko snažne i hipnotizirajuće, uistinu odličan osjećaj. Pogled na Teslin transformator, koji proizvodi visoke napone izaziva divljenje u svakom smislu, opisala je violončelistica

Ljerka KončarSjajna violončelistica Ljerka Končar svirala je kompoziciju Beyond Visible u Faradayevom kavezu pod visokim naponom u kabinetu Nikole Tesle.
– Bilo mi je veliko veselje svirati u Faradayevom kavezu dok u njega udara visoki napon, koji postaje izvorom munja. Kavez je uzemljen tako da služi kao gromobran. Pogled na Teslin transformator, koji proizvodi visoke napone izaziva divljenje u svakom smislu. Munje su oduvijek očaravale ljude svojim izgledom, ali također zvuk koji proizvodi transformator je zadivljujući i nekako kao da hipnotizira – otkrila je Ljerka Končar ekskluzivno za portal Scena.hr. Violončelistica ističe da je oduševljena Teslom i njegovim izumima.
Ljerka Končar– Pa je snimanje u Teslinom kabinetu za mene bilo nešto zaista posebno. Jako sam se obradovala pozivu da snimim i odsviram kompoziciju proslavljenog kantautora i kompozitora Romana Solea, koji je uspio i izgradio karijeru izvan granica Hrvatske. Kompozicija je pisana za violončelo i simfonijski orkestar. Kompozicija će biti praizvedena na rođendan Nikole Tesle 10. srpnja u Zagrebu na manifestaciji koju organizira udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost – ispričala je violončelistica te otkriva kako se osjećala dok je svirala u Faradayevom kavezu.
– Kad sam ušla unutra s violončelom, svirali smo zadnju temu gdje čitav orkestar sa mnom kulminira, i kad su pustili munje osjetila sam snažne vibracije i ushit. Možda je subjektivno, ali svirajući pod naponom bila sam prepuna energije, kao da nikada više neću morati spavati. Zvučne frekvencije napona i munja su toliko snažne i hipnotizirajuće, uistinu odličan osjećaj – naglasila je Ljerka. Violončelistica se raduje sjajnim kadrovima u režiji poznatog redatelja Nikole Dupera, koji je radio video. Ljerka je nedavno nastupila u Rusiji gdje je osvojila nagradu.
Ljerka Končar– Uvijek se veselim nastupima, puno sviramo i uvijek sa srcem, a nagrada za kompoziciju Hommage a D.Shostakovich na natjecanju Kabalevsky u Rusiji me je posebno razveselila. Nisam očekivala da ću u međunarodnoj konkurenciji u kategoriji bez gornjeg dobnog ograničenja ‘composition proffesional’ niti proći u zadnju etapu, a najmanje što sam očekivala je da ću osvojiti drugu nagradu. U žiriju su bili izuzetno cijenjeni kompozitori Moskve te profesori koji djeluju i na poznatom Tchaikowsky konzervatoriju. Uz osvojenu drugu nagradu, najviše me veseli osvojeno sudjelovanje, smještaj te put na akademiju kompozitora u Tchaikowsky grad 2018. godine – naglasila je talentirana violončelistica. Ljeto će provesti u znaku glazbe.
– Ovog ljeta ću imati dvije praizvedbe. Kompozicija Trubaduri, koja će biti izvedena u zagrebačkoj katedrali, a izvodit će je sopranistica Arijana Gigliani i Philipp, violinist Goran Končar, orguljaš Edmund Andler-Borić i ja na violončelu. A kompoziciju ‘Život noćnog leptira’ izvest ću s mladom pijanisticom Katarinom Čupić. Također snimamo i kratkometražni film ‘Endlessly’ redatelja Daga Mravinca u kojem ćemo obraditi jednu možda pomalo uznemirujuću temu, ali vrlo aktualnu u današnjem društvu. Za film skladam i snimam svu glazbu – kazala je Ljerka. Violončelistica već ima iskustva u skladanju filmske glazbe. Radila je glazbu za kratki film ‘The line’ i glazbu za dokumentarne emisije ‘Moje pjesme, moji snovi’.

Foto: Ljerka Končar priv. album
Video:
https://www.facebook.com/nakraju.krajeva/videos/10213317993569324/