fbpx

Naš razred i Grga Čvarak u Joza Ivakić

Za vikend…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Naš razredU petak 30. rujna 2016. godine s početkom u 20,00 sati u Gradskom kazalištu ‘Joza Ivakić‘ u Vinkovcima na programu je predstava Tadeusza Słobodzianeka: Naš razred. U predstavi igraju Josipa Oršolić, Katarina Šestić, Lovorka Trdin, Zdenka Šustić, Antonia Mrkonjić, Mirna Oršolić, Marijan Josipović, Marko Capor, Gabrijel Perić i Lino Brozić. Predstava ‘Naš razred’ bavi se temom kompliciranih odnosa između Poljaka i Židova prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Desetero djece, jedan razred, fragmenti njihovih života tijekom zajedničkog odrastanja u malom selu u Poljskoj. Ljubav i ubojstvo, sjećanje i zaborav, silovanje i suosjećanje miješaju se u moćnom dramskom iskazu koji istovremeno oduzima dah i dira ravno u srce. Iako je drama zasnovana na lokalnom pogromu, ona upućuje univerzalnu poruku svakom društvu koje ne prihvaća drugoga, gdje djeca rastu okružena netolerancijom, rasizmom i predrasudama.
Grga ČvarakA u subotu 01. listopada s početkom u 11,00 sati je predstava za djecu Ratko Zvrko: Grga Čvarak, režija i dramatizacija Ivana Čoh Šverko. U predstavi igraju Ana Vilenica, Mateo Videk i Tomislav Krstanović.
Predstava prikazuje dogodovštine iz Grginog života koje prikazuje njegov odnos prema prijateljima, školi, prvoj ljubavi i majci. Poruke ove predstave, koja će najmlađe nasmijati do suza, vrlo su snažne. Ona nas uči kako je važno pomagati drugima, voljeti svoje Grga Čvarakbližnje i biti dobar prema njima te cijeniti prirodu i njezine ljepote. Grga Čvarak je nestašan, zaigran, pomalo neposlušan, ali ima veliko srce. Baš kao i Grga, svatko od nas ima i vrline i mane, nitko nije posve ‘crn’ ili ‘bijel’. Na to ne možemo utjecati, ali možemo težiti tome da ono dobro u nama prevlada.

Foto: Press