fbpx

Plesna haljina žutog maslačka premijerno otvara sezonu teatra

Zagreb…

Predstava Plesna haljina žutog maslačka uči djecu da ne prosuđuju ljude po vanjskom izgledu ili ljepote odjeće

Plesna haljina žutog maslačkaTeatar na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka sezonu 2018/19. otvara 16. listopada premijerom predstave za djecu Plesna haljina žutog maslačka Kazališta prijatelj. Predstavu je po tekstu Sunčane Škrinjarić dramatizirao i režirao Hrvoje Zalar.
Plesna haljina žutog maslačka sada je već klasik hrvatske dječje književnosti. Prvi je put kao slikovnica izdan 1963. godine. Riječ Plesna haljina žutog maslačkaje zapravo o poetskoj bajci u kojoj cvijeće i životinje imaju izrazite antropomorfne crte, plešu, zabavljaju se na ljudski način, ali ih muče i slični problemi, karakteristični za društvene odnose: maslačak se ustručava ići na ples u bijednoj odjeći, a stari, osamljeni i nesretni pauk želi prije smrti napraviti barem jedno istinski plemenito djelo i isplesti novu odjeću siromašnom i neuglednom maslačku. Maslačka utjelovljuje Karmen Sunčana Lovrić, a uz nju igraju Anja Đurinović Rakočević, Selma Mehić i Hrvoje Zalar.
Prelijepa bajka Sunčane Škrinjarić upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno. A dobrota i pomoć često dolaze od onih koji nisu ni lijepi ni bogati.

Plesna haljina žutog maslačka
Autorica: Sunčana Škrinjarić
Dramatizacija i režija: Hrvoje Zalar
Glumci: Anja Đurinović Rakočević, Selma Mehić, Karmen Sunčana Lovrić, Hrvoje Zalar
Scenski pokret: Maja Đurinović
Kreacija lutaka: Ljubica Suturović i Arsen Ćosić
Glazba: Sebastian Doe
Stihovi: Sebastian Doe, Hrvoje Zalar

Foto: Press – FMV s probe