fbpx

Premijerno: Idiot na sceni HNK u Zagrebu

Zagreb…

Uprizorenje jednog od najvećih romana ruske pa i svjetske literature Idiot potpisuje ruski redatelj Vasilij Senjin

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu oprostit će se od stare godine izvedbom dramske predstave Idiot u tradicionalnom premijernom terminu 30.prosinca. Uprizorenje jednog od najvećih romana ruske pa i svjetske literature na sceni HNK u Zagrebu potpisuje ruski redatelj Vasilij Senjin.

Idiot

Radoznalost, ljubav, suparništvo, žrtvovanje, patnja, neodlučnost, nebrojene male i velike nesreće, samo su neke sastavnice uzbudljiva romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog – Idiot koja nije postavljana u HNK u Zagrebu od 1960. godine kad su roman adaptirali i režirali Georgij Paro i Božidar Violić.

Redatelj Vasilij Senjin zagrebačkoj je publici već poznat po svojim predstavama nastalim prema klasicima ruske književnosti, dok je o radu na novoj predstavi rekao:

Idiot

Sretan sam što sam dobio mogućnost ponovno raditi u Hrvatskoj i završiti svojevrsnu trilogiju prezentiranja moje vizije velikih djela ruske klasične literature. Za gledatelje koji se sjećaju izvedbi Ane Karenjine Lava Tolstoja i Čehovljeva Galeba, nadam se da će biti zanimljivo nastaviti dijalog o konstantnim previranjima u ljudskoj prirodi.

Idiot

U Idiotu nastupaju glumci: Luka Dragić (knez Lav Miškin), Bojan Navojec (Parfjon Semjonović Rogožin), Jadranka Đokić ( Nastasja Filipovna), Luca Anić (Aglaja Jepančina) i mnogi drugi (Goran Grgić, Alen Šalinović, Barbara Vicković, Olga Pakalović, Iva Mihalić, Milan Pleština, Vanja Matujec, Tin Rožman, Dušan Bućan, Ana Begić Tahiri, Jelena Otašević Babić, Franjo Kuhar…).

Predstavu Idiot će publika moći gledati 7., 11., 13., 20. i 21. siječnja te 3., 4., i 5. veljače.

Foto: Press