fbpx

Zagrebačka filharmonija koncertom zatvorila sezonu!

Dvorana Lisinski…

Zagrebačka filharmonijaOrkestar Zagrebačke filharmonije koncertom Bijelog ciklusa zatvorio je sezonu 2013./2014. u dvorani Lisinski. Koncert je održan povodom blagdana Tijelova, jednim od najčuvenijih djela sakralne glazbene literature – Brahmsovim Njemačkim rekvijemom.
Vođeni dirigentskom palicom maestra Michaela Schønwandta te uz solističke nastupe  sopranistice Ivane Lazar i baritona Ljubomira Puškarića, uz pratnju Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić izvedba Brahmsova Njemačkog rekvijema zvučala je velebno, snažno i veličanstveno. Brahmsov rekvijem po svojoj je namjeri, ali i tonu, drugačiji od uobičajenih rekvijema kao katoličkih misa i molitvi za mrtve. Brahms je htio ostaviti utjehu za one koji ostaju i u tome je uspio.
– Rekvijem na latinskom molitva je za mrtve koja prijeti užasima Posljednjeg suda; Brahmsov Rekvijem, naprotiv, donosi riječi utjehe te pomirbe s neizbježnom smrću i patnjom. U liturgijskom tekstu cijele su rečenice ispunjene mračnim prijetnjama; u Brahmsovu Rekvijemu svaki od sedam stavaka završava u raspoloženju potpune vjere te obećanja punog ljubavi – riječi su muzikologa i stručnjaka za Brahmsa Karla Geiringera.
Zagrebačka filharmonijaMo Schønwandt Zagrebačku filharmoniju vodio je u ožujku prošle godine na koncertu sa našom sjajnom pijanisticom Martinom Filjak, a dobra suradnja s  orkestrom i pozitivni utisci publike vratili su ga u Zagreb s kojim je, kako smo doznali iz prve ruke, maestro oduševljen.
Sezona 2013./2014. Zagrebačke filharmonije pamtit će se po mnogobrojnim koncertima uz priznate dirigente i soliste u već dobro poznatom  Crvenom, Bijelom i Plavom te Filmskom ciklusom koje nastavljamo i u novoj sezoni 2014./2015.
I u novoj sezoni Zagrebačka filharmonija u Zagreb dovodi  europske i svjetske umjetnike: Davida Danzmayra, Leopolda Hagera, Sergeya Krylova, Lily Zilberstein, Stefana Milenkovicha, Elenu Baškirovu.. U studenome 2014., točnije 29.11.,  upravo će orkestar Zagrebačke filharmonije pratiti velikog tenora Andreu Bocellija na njegovom koncertu u Areni Zagreb.
Zagrebačka filharmonija vrata u svoju novu sezonu otvorit će 26. rujna 2014. U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog velikim koncertom pod ravnanjem Davida Danzmayra i uz nastup ruske pijanističke zvijezde Elene Baškirove.
Iz Zagrebačke filharmonije poručuju da Vas očekuje još bezbroj glazbenih iznenađenja kojima ćete od jeseni pa nadalje željeti prisustvovati.

Foto: Press