Održan glazbeno scenski kolaž Druga stana povijesti
Piše: redakcija On 25 lis., 2016 At 06:29 PM | Categorized As Glazba, Kultura | With 0 Comments

Beč…

Fortepiano nas povezuje, Dubrovnik u pohode Beču – Druga stana povijesti

Druga stana povijestiSinoć je u hrvatskom veleposlanstvu u Beču održana Dubrovačka večer pod nazivom ‘Fortepiano nas povezuje, Dubrovnik u pohode Beču’ na kojoj je izveden glazbeno scenski kolaž “Druga strana povijesti” Udruge Sve ostalo je glazba.
Program Fortepiano nas povezuje – Dubrovnik u pohode Beču iz ciklusa ‘Druga strana povijesti’ glazbom i scenskim prikazom upućuje na bogatstvo hrvatske kulturne baštine i važnost Dubrovnika kao centra kulturno-povijesnih zbivanja. Dubrovačka kulturna sredina, koja je u glazbenom ozračju bila u dosluhu s čitavom Europom u drugoj polovini 18. stoljeća, održavala je i vrlo bliske kontakte s Bečom i Habsburškom monarhijom”, rekao je savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Domagoj Marić brojnoj bečkoj publici u prostoru veleposlanstva.
Druga strana povijestiPijanistica Ivana Jelača na fortepianu i Stjepan Nodilo na klasičnoj oboi izveli su djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Luke Sorkočevića, Josepha Haydna i Gaetana Donizettija. Scenski program vodio je Dubrovčanin Marojica Bijelić u ulozi znanstvenika, filozofa, pjesnika i diplomata Ruđera Boškovića koji je govorio o kulturnom životu Beča i Dubrovnika i uz ostalo rekao kako je diplomat i skladatelj Druga strana povijestiLuka Sorkočević pisao i o bečkim društvenim događajima poput balova u dvorcu Schoenbrunnu kao i o glazbenom geniju Mozarta, koji je svoja besmrtna djela stvarao na Walterovom instrumentu. Okosnica priče projekta je povijesni instrument – fortepiano iz radionice bečkog graditelja instrumenata Antona Waltera. Jedan primjerak posjedovao je Mozart koji se danas nalazi u Salzburgu, a među još 10-tak sačuvanih primjeraka u svijetu ulazi i dubrovački Walterov fortepiano iz 1790. koji je iz Beča u Dubrovnik dospio u 19. stoljeću i čuva se u Kulturno-povijesnom muzeju Kneževa dvora.
Projekt ‘Druga strana povijesti’ premijerno izveden 2014. u Dubrovniku nastao je u suradnji udruge SOG i Dubrovačkih muzeja. Dubrovačku večer su organizirali hrvatsko veleposlanstvo u Austriji, Hrvatsko-austrijskog društvo Dubrovnik i udruga “Sve ostalo je glazba”.

Foto: Press – Petar Tyran

comment closed