fbpx

Izložba – Arhitektura zagrebačkih četvrti!

Zagreb…

Trešnjevka – od postmodernizma do novog ornamentalizma

IzložbaNova izložba u Galeriji Modulor, posvećena temi zagrebačke arhitekture, bit će otvorena u utorak 9. lipnja 2015. godine s početkom u 19,00 sati. Autori ove izložbe su Toni Bešlić i Nikola Šimunić. Prva je to od izložaba posvećenih arhitekturi zagrebačkih četvrti.
Više o izložbi:
– …Osamdesete su godine prijelazno razdoblje koje naznačuje početak nestanka dotadašnjeg svijeta i poretka, a najavljuju novo, digitalno doba. Staro nije još uvijek u potpunosti iščezlo, a konture novog tek se ocrtavaju. Zato su osamdesete i bile pogodne za neopterećene igrarije s oblicima i bojama. Atmosfera koja dopušta arhitektima slobodan i opušten odnos prema formama. Naglasak je bio na estetskim fantazijama, dok su socijalne teme gurnute na marginu.”
– U osamdesetim je sve manje narudžbi pa arhitekti odlaze postupno u inozemstvo. Rat i povratak u novostari gospodarski sustav arhitektonsko projektiranje stavljaju pred velike izazove. Skromnost ili potpuni izostanak javnih investicija, ali i ograničene količine novca privatnih naručitelja onemogućuju ambiciozniju arhitekturu. Tek stabilizacijom državne uprave i poboljšanjem pravne sigurnosti formiraju se i pretpostavke za autorsku arhitekturu. Privid rasta od svega nekoliko godina početkom novoga tisućljeća, temeljen na inozemnim kreditima i uvozu uskoro će se razbiti u depresivnoj stvarnosti. Arhitekturi će u dugogodišnjoj financijskoj, gospodarskoj i moralnoj krizi ostati malo prostora. Izložba se ne usredotočuje isključivo na najbolje primjere arhitekture, nego zahvaća i one građevine koje odražavaju atmosferu i duh vremena, pokušaje i nastojanja interpretacije recentnih zbivanja sa svjetske arhitektonske pozornice, ali i one koje su nastale kao odgovor na manevarsku stiješnjenost između hrvatske normativne regulative, pravne nesigurnosti i poduzetničke želje za zgrtanjem što veće dobiti.”

Foto: Press