fbpx

Izložba – Arhitektura zagrebačkih četvrti!

Izložba

Nova izložba u Galeriji Modulor, posvećena temi zagrebačke arhitekture, bit će otvorena u utorak 9. lipnja 2015. godine s početkom u 19,00 sati. Autori ove izložbe su Toni Bešlić i Nikola Šimunić.

Izložba

Prva je to od izložaba posvećenih arhitekturi zagrebačkih četvrti.

Više o izložbi:

– …Osamdesete su godine prijelazno razdoblje koje naznačuje početak nestanka dotadašnjeg svijeta i poretka, a najavljuju novo, digitalno doba. Staro nije još uvijek u potpunosti iščezlo, a konture novog tek se ocrtavaju.

Zato su osamdesete i bile pogodne za neopterećene igrarije s oblicima i bojama. Atmosfera koja dopušta arhitektima slobodan i opušten odnos prema formama.

Naglasak je bio na estetskim fantazijama, dok su socijalne teme gurnute na marginu.”

– U osamdesetim je sve manje narudžbi pa arhitekti odlaze postupno u inozemstvo. Rat i povratak u novostari gospodarski sustav arhitektonsko projektiranje stavljaju pred velike izazove.

Skromnost ili potpuni izostanak javnih investicija, ali i ograničene količine novca privatnih naručitelja onemogućuju ambiciozniju arhitekturu.

Tek stabilizacijom državne uprave i poboljšanjem pravne sigurnosti formiraju se i pretpostavke za autorsku arhitekturu. Privid rasta od svega nekoliko godina početkom novoga tisućljeća, temeljen na inozemnim kreditima i uvozu uskoro će se razbiti u depresivnoj stvarnosti.

Arhitekturi će u dugogodišnjoj financijskoj, gospodarskoj i moralnoj krizi ostati malo prostora. Izložba se ne usredotočuje isključivo na najbolje primjere arhitekture, nego zahvaća i one građevine koje odražavaju atmosferu i duh vremena, pokušaje i nastojanja interpretacije recentnih zbivanja sa svjetske arhitektonske pozornice, ali i one koje su nastale kao odgovor na manevarsku stiješnjenost između hrvatske normativne regulative, pravne nesigurnosti i poduzetničke želje za zgrtanjem što veće dobiti.”

Foto: Press