fbpx

Stanje u 9 sati: U Hrvatskoj 418 zaraženih virusom Covid-19

Hrvatska…

covidNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 9.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu Covid-19 u Hrvatskoj.
– Imamo ukupno 418 pozitivnih osoba zaraženih virusom Covid-19 u Hrvatskoj. Ukupno je testirano 3392 uzorka. Na respiratoru imamo deset bolesnika. 16 osoba je ozdravilo i otpušteno iz bolnice: 14 iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, 1 iz Varaždina i 1 iz Rijeke. U odnosu na jučer, broj zaraženih je povećan za 36 – rekao je Vili Beroš.
Dosad je obavljeno ukupno 3.392 testiranja. 20.000 osoba je u samoizolaciji, a potvrđeno je preko 2.000 kontakata. 150 osoba se nalazi u karanteni, od čega su 102 osobe hrvatski državljani.
– Tri pripadnika Hrvatske vojske na misiji u Litvi su pozitivna na virus Covid-19. 39 pripadnika je poslano u samoizolaciju. Za jednog se čekaju rezultati – objavio je brigadni general i glavni savjetnik za zdravstvo načelnika GS OS-a Boris Zdilar.
A stupila je i nova mjera – Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH.

Covid 19

Od zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH bit će izuzete osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, opskrbu plinom i strujom, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb te žurne i operativne službe.
Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak dodatne mjere kako bi se spriječili dodatni socijalni kontakti. Mjere su vezane uz sklapanje braka i životnog partnerstva te pogreba. Prema novim pisanim odlukama, vjenčanja i pogrebi će se organizirati u krugu najuže obitelji, uz nazočnost službene osobe, ali samo pod uvjetom da nitko nema respiratorne simptome. Zatvorena su dječja igrališta i sportska igrališta.
Od četvrtka u 0:01, na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: Pixabay