fbpx

Ankica Dobrić: Pozivam čelnike države da što više ulažu u modernu medicinu

Zagreb…

Ankica Dobrić– Sebe često stavljamo na zadnje mjesto, a tek kada se upravo nama dogodi ono što smatramo da se događa samo drugima, shvatimo stvarnu važnost brige za svoje zdravlje i odlaska na redovne preglede. Ovim putem pozivam čelnike naše države da što više ulažu u modernu medicinu, a manje u građevine jer će tako brojnim oboljelima koji se susreću s ovom opakom bolešću pružiti veću mogućnost izlječenja – izjavila je glumica Ankica Dobrić koja je i sama vodila bitku s rakom dojke.
Dan Dojki Bra DayNužno je smanjiti smrtnost od raka dojke poruka je prvog ovogodišnjeg jesenskog vikenda koji je u znaku međunarodnog Dana dojki & Bra Daya. Brojni građani, liječnici, državni dužnosnici i poznate osobe okupili su se na zagrebačkom Cvjetnom trgu kako bi zajedno poslali poruku o važnosti prevencije raka dojke koji svakog dana ugasi u prosjeku tri života. Ususret mjesecu posvećenom borbi protiv jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice, svoja iskustva podijelile su žene koje su preboljele rak dojke, a onkolozi i onkoplastični kirurzi upozorili su na važnost i metode prevencije koje spašavaju život.
– Danas smo se okupili ne samo da bismo educirali žene o važnosti ranog otkrivanja raka dojke što je jedan od glavnih preduvjeta za uspješno liječenje već i o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije dojke. Cilj je multidisciplinarni i sveobuhvatni pristup koji obuhvaća rano otkrivanje, uspješno liječenje i kada za to postoji medicinska indikacija, rekonstrukciju dojke odmah po njezinom odstranjivanju – rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof.dr.sc. Damir Eljuga.
Dan Dojki Bra DayUz edukaciju o metodama prevencije raka dojke, liječnici su savjetovali građane kako se sa psihološke strane nositi s dijagnozom ove bolesti te najnovijim metodama suvremene rekonstrukcije nakon uklanjanja dojke zbog raka.
– Dan Dojki & Bra Day posvećen prevenciji, ranom otkrivanju, liječenju i rekonstrukciji zaista je iznimno značajan za zdravlje žena – izjavio je prof.dr.sc. Rado Žic te dodao:
– U liječenju oboljelih žena u Hrvatskoj od samog početka sudjeluju plastični kirurzi stoga su žene od prvog dana upoznate sa svim mogućnostima rekonstrukcije i sve se više odlučuju na ovaj zahvat.
Dan Dojki Bra DayDan Dojki & Bra Day podržali su brojni visoki državni dužnosnici kao što su izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra zdravstva Tomislav Dulibić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik HZJZ Krunoslav Capak, zamjenica i pomoćnica pročelnika gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Željka Josipović Jelić i Ivana Đerek Dubravčić, ispred Hrvatske liječničke komore Iva Pejnović Franelić, saborski zastupnik Gordan Maras i drugi.
Međunarodni Dan dojki & Bra Day održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba. Podupiratelji su škola Narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska liječnička komora, Europa Donna Hrvatska, Hrvatska zajednica laringektomiranih, Liga protiv raka Zagrebačke županije i Zagrebačka liga protiv raka.

Foto: Press