fbpx

Održana svečana premijera opere Orfej i Euridika

Premijera opere Orfej i Euridika

Opera C.W. Glucka premijerno je izvedena u petak pod ravnanjem maestra Aleksandra Kalajdžića te u režiji Anice Tomić.
Orfeja je na premijeri utjelovila Dubravka Šeparović Mušović, Euridiku Valentina Fijačko Kobić a Amora Ivana Lazar. Njihove izvrsne solističke izvedbe kao i interpretaciju vokalnog okteta i orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu te cijeli autorski tim premijerna je publika nagradila dugotrajnim aplauzom.

Orfej

– Unutarnja Orfejeva borba i njegova povezanost s trenutkom u kojem živimo, kontekst su opere u kojoj je suvremeni Orfej čovjek koji traži smisao u besmislu koje ga okružuje. Voljela bih da ovaj naš Orfej postavi svima pitanje ili bar pokuša otvoriti misao o svim našim svjetovima koji nisu od ovoga svijeta i smislu života i sanjariji kao takvoj. Voljela bih da nam osvijesti Rilkeovu misao o smrti koja dozrijeva i koja je plod koji će nam podariti sada (nakon svih ženskih boli) ozbiljno muško majčinstvo. Orfej čovjek koji pripada nama, jer, kako bi rekao Eliot, dobra i loša djela pripadaju čovjeku kad stoji sam s onu stranu smrti – rekla je Anica Tomić.

Maestro Aleksandar Kalajdžić istaknuo je kako je funkcija orkestra, predvođena dirigentom, najprije podržati pjevače, oblikovati glazbu na način motiviranja pjevača da svoje likove iznesu s maksimumom vlastitih izražajnih mogućnosti.

– U našoj izvedbi bit će skraćenih i promijenjenih dinamičkih nijansi što smatramo Glucku imanentno, znajući kako puno onoga što je sadržano u partituri nije njegovo, nego je nastalo u različitim obradama, jer Gluck je zamislio partituru kao indiciju smjera razvoja pojedine scene koja potpuno ovisi o specifičnostima svakoga pojedinog interpreta i njegova pjevačkog umijeća – rekao je Aleksandar Kalajdžić.

– Iskušenja su potrebna ako želimo ići naprijed. Ali ljudi se radije odluče za fotelju i osuđivanje drugih nego da naprave malu promjenu. Malo djelo dobrote, tople riječi, oprosta. To je suvremeni Orfej. Budimo kao Orfej! – poručila je operna nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović.

Foto: Press – Mara Bratoš