fbpx

Bruno Isaković pozvao institucije i stranke na performans kolektivne odgovornosti

Zagreb…

Od političkih stranaka jedino se zagrebački HNS odnosno skupštinski zastupnik Tomislav Stojak odazvao pozivu te kupnjom šest kompleta knjiga podržao autorovu inicijativu da ukaže na rezultate kulturne politike

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Bruno IsakovićU dvorišnom prostoru AKC Medike održao se performans/instalacija Brune Isakovića u sklopu programa 16. Festivala prvih, a u produkciji udruge Domino i Festivala prvih (Studio Artless). Tijekom performansa autor je ritualizirano dijelio knjigu Michel Foucaulta Povijest seksualnosti: Volja za znanjem 1. dio, Briga o sebi 2. dio, Upotreba zadovoljstva 3. dio.
Bruno Isaković je ovaj participativan performans naziva ‘performansom Tomislav Stojakkolektivne odgovornosti’, te je u tu svrhu odaslao poziv za sudjelovanjem kulturnim i obrazovnim institucijama, političkim strankama, izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini, ali i široj javnosti. Zainteresirane strane bile su pozvane su da tijekom ili prije izvedbe preuzmu 750 primjeraka knjiga ‘Povijest seksualnosti I, II, III’ Michela Foucaulta.
Od političkih stranaka jedino se zagrebački HNS odnosno skupštinski zastupnik Bruno IsakovićTomislav Stojak odazvao pozivu te kupnjom 6 kompleta knjiga podržao autorovu inicijativu da ukaže na rezultate kulturne politike koja je dovela do rasipanja knjižarske mreže, poraznih statistika prodaje knjiga i općeg nepovoljnog stanja u sektoru izdavaštva.
Naslov koji je motiv ove izvedbe smatra se najznačajnijim djelom Michela Foucaulta, prethodnika i utemeljitelja queer teorije. Glavni oslonac Foucaultovog pristupa analizi društva jest seksualnost, kao prirodna karakteristika ljudskog življenja koja se na Zapadu snažno potiskuje, posebice od XVII. st. do danas.
Svi kompleti knjiga danas su podijeljeni zainteresiranim građanima, a u dvorištu centra AKC Medika, u Pierottijevoj 11, u 21 sat uslijedit će paljenje krijesa uz Drum’n’ Bijes.

Foto: Press