fbpx

KK Cibona u akciji No shave November

Zagreb…

No shave novembar, KK Cibona 1Svi znamo da je listopad mjesec borbe protiv raka dojke, slično tome se diljem svijeta mjesec studeni obilježava kao mjesec borbe protiv raka prostate. Movember, odnosno No shave November kreativni je humanitarni pokret, nastao s ciljem skretanja pozornosti na zloćudne muške bolesti, a u sklopu kojeg se muškarci čitav mjesec ne briju. Primarni cilj je samo jedan, a taj je podizanje svijesti o raku te poticanje ljudi na razmišljanje i uključivanje u borbu. Nakon završetka mjeseca iznos koji bi inače potrošili na brijanje doniraju u humanitarne svrhe. Ova velika promjena izgleda kod muškaraca često potiče na razgovor, što će eventualno navesti i mnoge od njih da progovore o samom problemu raka.
U Hrvatskoj je rak prostate po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u muškaraca, u prosjeku svaki sedmi muškarac koji oboli od raka, ima dijagnosticiran rak prostate. Kosa, točnije dlaka brade, je simbolika da se ukaže na činjenicu da mnogi oboljeli prilikom nastupanja raka upravo prvo izgube kosu.
Ove godine prvi put se košarkaški klub Cibona uključio u podizanje svijesti o raku prostate. U akciju, odnosno puštanje brkova i brade, uključit će se članovi, treneri i igrači koji će tijekom studenog puštati brkove i bradu.
Običaj pokreta je da se brkovi i brada na početku mjeseca obriju. Imali bradu ili ne, i Vi ste pozvani uključiti se u akciju!

Foto: Press