fbpx

Glavni direktor EBU-a: HRT ima velik ugled u regiji i dobru gledanost

Zagreb…

Argumenti za ukidanje rtv pristojbe su uvijek najbolji odgovor kad je riječ o inicijativama za ukidanje pristojbe, ističe glavni direktor EBU-a Noel Curran

direktor EBU-a Noel CurranGlavni direktor Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) Noel Curran posjetio je Hrvatsku radioteleviziju gdje se susreo s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem. Među ostalim, istaknuo je kako HRT ima veliki ugled u regiji. Tijekom sastanka s glavnim ravnateljem i vodećim ljudima HRT-a razmotrene su teme poput položaja javnih medijskih servisa u Europi, financijskog okvira za europske medijske servise, digitalne transformacije, fake newsa odnosno lažnih vijesti te uloga i doprinosa javnih medijskih servisa društvu.
Glavni ravnatelj održao je uvodnu prezentaciju o HRT-u kako bi uglednoga gosta pobliže upoznao s ulogom i misijom hrvatskog javnog medijskog servisa kao i izazovima s kojima se susreće.
Jedna od tema sastanka bila je i gledanost javnih servisa u kontekstu sve većih izazova digitalnog doba te budućnosti linearne televizije. Glavni direktor EBU-a tim povodom rekao je kako je gledanost HRT-a još uvijek visoka u odnosu na mnoge zemlje članice EBU-a te da HRT predstavlja svojevrstan uzor zemljama regije. A tema je bila i budućnost otkupa sportskih prava uz sve veću konkurenciju. Curran je rekao kako situacija s otkupom sportskih prava postaje sve kompliciranija za članice EBU-a jer se za prava natječu telekomi kao i druge kompanije, nudeći za njih visoke iznose. Po tom pitanju, rekao je Curran, članice EBU-a moraju raditi zajedno znatno više nego dosad.
Kazimir BacicVažna i aktualna tema bile su i lažne vijesti za koje je Curran rekao da predstavljaju izazov, no da nisu narušile povjerenje u vijesti koje svakodnevno pripremaju članice EBU-a, te kako su najbolji odgovor upravo kvalitetne vijesti.
Po pitanju pristojbe, glavni ravnatelj HRT-a istaknuo je kako je važno komunicirati na što se ona troši kako bi gledatelji znali da plaćanjem pristojbe sufinanciraju i domaću audiovizualnu industriju, filmove i serije, neovisne medije kroz Fond za pluralizaciju medija kao i orkestre HRT-a.
Curran je dodao da je u Švicarskoj nedavno održan referendum te su građani odbacili inicijativu za ukidanje rtv pristojbe, ističući kako su argumenti uvijek najbolji odgovor kad je riječ o inicijativama za ukidanje pristojbe.
Noel Curran na čelu je EBU-a od rujna prošle godine, a njegov posjet dio je obilaska članica EBU-a, saveza u čijem su članstvu 73 javna medijska servisa iz 56 zemalja Europe te pridruženi članovi iz Azije, Afrike, Australije i obiju Amerika.

Foto: Press