fbpx

Film Mare Andree Štake otvara 67. Pulski filmski festival!

Pula…

MareHrvatsko-švicarski film Mare redateljice Andree Štake predvođen Marijom Škaričić i Goranom Navojcem 18. srpnja će otvoriti 67. izdanje Pulskog filmskog festivala i biti premijerno predstavljen domaćoj publici u Areni!
Treći dugometražni film uspješne hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake (višestruko nagrađivani film Gospođica i Cure – Život druge) svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu uz sjajan prijem publike i struke. Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.
Film MareSmješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Konavle su posebno mjesto. To je mjesto u kojem se osjećam slobodno, mjesto odakle potječem. Dijelom poput kakvog Marewesterna: sirovo, prekrasno, divlje i krhko. Udaljeno 20 km od crnogorske granice, 20 km od turističkog Dubrovnika, odostraga planine Hercegovine, ispred more. Predivno i istovremeno klaustrofobično mjesto, rubno. Idealno za Mare. Ona prepoznaje ograničenja vlastite uloge kao majke, probija ih i prelazi granicu, kaže Andrea Štaka.
Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.
– Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj? – dodaje autorica Andrea Štaka.
Pored Marije Škaričić i Gorana Navojca, u filmu glume Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger. Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Foto: Press