Hrvatski filmovi i filmaši na 26. izdanju Sarajevo Film Festivala

Festival…

Sarajevo Film FestivalObjavljen je natjecateljski program ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava u predviđenom terminu od 14. do 21. kolovoza, na festivalskim lokacijama i online, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa. Domaći naslovi i hrvatske manjinske produkcije prikazuju se u natjecateljskim programima igranog, dokumentarnog, kratkometražnog i studentskog filma, a neki od naslova u Sarajevu će imati i svoje svjetske premijere. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju u žiriju natjecateljskih programa igranog i dokumentarnog filma.
Ove godine selekcijski tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice SFF-a, pogledao je 750 filmova: 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih. Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima ukupno će se natjecati 49 filmova. U četiri natjecateljske sekcije – igranog, dokumentarnog, kratkometražnog i studentskog filma – čak 29 filmova zabilježit će svjetsku, šest međunarodnu, dva europsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.
Jedna od regionalnih premijera je i prikazivanje filma Mare redateljice Andree Štake u natjecateljskom programu dugometražnog filma. Glavne uloge nose Marija Škaričić i Goran Navojec, a film, koji je u potpunosti snimljen na području Konavala, nastao je u švicarsko-hrvatskoj koprodukciji, kao rezultat suradnje produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić. Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj majka, iako živi relativno sretnim životom, poželi izaći iz svakodnevne monotonije. Film Mare svoju je svjetsku premijeru imao početkom godine kada se prikazao u sklopu službenog programa Panorama na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.
U natjecateljski program dokumentarnog filma uvršten je naslov Jedna od nas Đure Gavrana kojem će prikazivanje na 26. SFF-u biti svjetska premijera. Film problematizira zlostavljanje u obitelji, a okosnica je događaj obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice u kojem ona opisuje sustavno višegodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena. Film prati skupinu mladih ljudi koji se pokušavaju suočiti sa šokantnom informacijom koja baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje. Osim režije, Đuro Gavran potpisuje scenarij i produkciju. Direktori fotografije su Damjan Nenadić, Bojan Mrđenović i Tonči Gaćina, montažerka je Nina Velnić, glazbu potpisuje Mak Murtić, a film nastaje u produkciji Pipsera.
Za najbolji kratkometražni film Sarajevo Film Festivala natječu se dva hrvatska naslova: Antiotpad u režiji Tina Žanica i Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio redatelja Igora Bezinovića i Ivane Pipal.
Antiotpadu, koji nastaje u produkciji Dinaridi Filma, ovo će prikazivanje biti svjetska premijera. Tin Žanić osim režije zajedno s Filipom Romcem i Janom Klemscheom potpisuje i scenarij, direktor fotografije je Filip Romac, montažer Jan Klemsche, za oblikovanje zvuka je bio zadužen Martin Semenčić, kostimografkinja je Irena Stolla, a scenografkinja Jana Pećaš. U filmu glume Bernard Tomić i Roman Sem-Tuskar, a producentice su Tena Gojić i Dora Prpić. Film problematizira nasilje koje se u koncentričnim krugovima širi oko problematičnog zagrebačkog adolescenta dok je njegova točka pucanja sve bliža.
Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio, u produkciji Bonobostudia, u istom će programu na SFF-u imati svoju međunarodnu premijeru. Uz režiju, Igor Bezinović i Ivana Pipal potpisuju i scenarij. Animaciju je također radila Ivana Pipal, a direktor fotografije je Ivan Slipčević. Montažerka je Maida Srabović, oblikovanje zvuka radio je Martin Semenčić, glazbu Hrvoje Nikšić, u filmu igraju Đorđe Branković i Petra Zlonoga, producentica je Vanja Andrijević, a koproducentice Dragana Jovović i Marta Popivoda. Film nastaje u koprodukciji sa kućom Teorija na delu iz Srbije, a radnja se vrti oko Zokija koji slučajno pronalazi mikrokazetu na hrpama smeća velikog odlagališta otpada na otoku Lošinju.
U natjecateljskom programu studentskog filma svjetske premijere imat će dva domaća naslova: Angina Pectoris u režiji Filipa Mojzeša i Bez lica redatelja Davida Lušičića. Oba filma nastaju u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
Poznata su i imena članova žirija natjecateljskih programa igranog i dokumentarnog filma. Među članovima žirija za igrani film je hrvatska glumica Jadranka Đokić koja je osvojila ovogodišnju Nagradu Vladimir Nazor na području kazališne umjetnosti za uloge u predstavama Idiot i Tri sestre. Predsjednik žirija je francuski redatelj i scenarist Michel Hazanavicius, a ostali članovi žirija su: srpski redatelj Srdan Golubović, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carlo Chatrian te rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhage.
U žiriju natjecateljskog programa dokumentarnog filma je hrvatski redatelj Goran Dević čiji su radovi nagrađivani u Puli, Cottbusu, Prizrenu, Pragu, Sarajevu, Oberhausenu, Leipzigu, Motovunu i Zagrebu. Retrospektive njegovih dokumentaraca su prikazivane na festivalima Arsenal Berlin, Crossing Europe Filmfestival Linz, Beldocs i Zagreb. Dević je osnivač produkcijske kuće Petnaesta umjetnost. Osim njega, u žiriju za dokumentarni film na 26. Sarajevo Film Festivalu su i producentica Lejla Dedić iz BiH te danski filmski kritičar Tue Steen Müller.
Festival otvara svjetska premijera filma Koncentriši se, baba bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice kojem je ovo treći dugometražni igrani film te ujedno i treći put da otvara SFF. Radnja filma smještena je u 1992. godinu kada se brojna se obitelj, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.
Poznato je i da će nagrada Počasno Srce Sarajeva biti uručena Michelu Francu, meksičkom režiseru, scenaristu i producentu.
26. Sarajevo Film Festival bit će održan u predviđenom terminu, od 14. do 21. kolovoza, na festivalskim lokacijama i online, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.
– Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja – rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.
Sve ostale informacije potražite na službenoj stranici SFF-a.

Foto: Press