fbpx

Jelena Orešković: Politika na francuski način!

Kolumna…

Piše: Jelena Orešković

U medijima se često pojavi senzacija da neki ugledni političar ima ljubavnicu. U Europi ljubavnica, čini se, ide uz mandat. A Hrvatska je uvijek bila tik uz Europu po trendovima.
Ipak, u usporedbi s Francuskom, kad je o seksualnim eskapadama uglednih političara riječ, Lijepa će naša morati još puno žganaca popapati.
Jer, u Francuza je politika često daleko od suhoparnog informiranja naroda o novim, uvijek istovjetno pogrešnim odlukama koje gladnu raju guraju još dublje u ekonomsko beznađe. Ovdje je ona sličnija kakvoj paradi seksa, laži i preljuba pa se francuski narod svojim političarima, s vremena na vrijeme, itekako razveseli! Čak sam se i ja, inače potpuno apolitična, u ovoj zemlji počela zanimati za politiku.

Sve za gladnu ljubavnicu
Jelena OreškovićZadnji put sam joj se, recimo, ozbiljnije posvetila kad je je medije preplavila vijest kako je francuski predsjednik Francois Hollande snimljen kako na motorčiću nosi baguette svojoj gladnoj ljubavnici, francuskoj glumici Julie Gadet. Time je Hollande francuskom puku još jednom, kao i pri gotovo svakom svom javnom nastupu pri kojem se spotiče, krši protokole ili zaboravlja povijesne činjenice, dao razlog za veselje.
Istini za volju, ne iznenađuje puno to sto je uhvaćen na djelu jer teško je bilo za očekivati da bi Hollande to mogao spretnije izvesti, više intrigira činjenica da i jedan šeprtljasti lik poput njega može zbarit mladog i zgođušnog komada.
Ispade on, sve onako smiješan, fatalan lik. Još kad se pročulo da mu je bivša, nevjenčana supruga Valérie Trierweiler, ‘prva djevojka’, kako su je mediji podrugljivo nazivali, zbog objavljene afere, navodno, doživjela živčani slom i popila šaku tableta za smirenje, ozbiljno sam se zamislila nad svojom percepcijom ‘fatalnog’ frajera.
Nema druge nego  da je američki političar Kissinger dobro zborio kad je rekao da je moć najjači afrodizijak.
Na francuskoj političkoj sceni kroz povijest je svakako bilo pregršt potvrda toj tvrdnji. Od davnina su kraljevi i predsjednici svojim politički ojačanim libidom poražavali napaljene neprijatelje suprotnog spola koristeći svoj politički ugled kao najdjelotvorniji ljubavni napitak.
Počevši od prvog predsjednika Republike Napoleona III, koji je svoju političku moć i ugled debelo koristio pri brojnim ljubavničkim pothvatima, među kojima je svakako najistaknutiji onaj s ‘La Castiglione’, mlađahnom talijanskom aristokratkinjom Virginiom Oldoini, pa sve do njegovih suvremenih nasljednika.

Izvanbračne veze su lifestyle francuskih predsjednika
Neću puno lagati ako primijetim da su izvanbračne veze svojevrstan lifestyle francuskih predsjednika.
Svakako je to bio slučaj kod predsjednika Valery Giscard d’Estainga zvanog VGE. On je, navodno, bio slab na glumice. Toliko slab da je već prve godine njegova predsjedničkog mandata 1974. godine  jedna od niza njegovih afera završila na naslovnici časopisa ‘Canard Enchaine’ pod naslovnom ‘Mljekareva nezgoda’. U ranim jutarnjim satima je, naime, imao automobilsku nesreću, a s njim je u automobilu bila, na šok i nevjericu svjedoka, jedna od ljubavnica.
Svoj je neodoljiv šarm za žene VGE volio provući i kroz svoja književna djela. U jednom od njih, iz 2009., u kojem, među ostalim, opisuje strastvenu aferu jednog francuskog predsjednika i  britanske princeze, autor se opasno zaigrao škakljajući javnost aludiranjem na vezu samog sebe i princeze Diane zbog čega je bio izložen ruglu francuskih i britanskih medija te je tek tada priznao da je roman puka imaginacija.
Ni njegovog nasljednika, Francois Mitteranda, isti lifestyle nije mimoišao. Njega je pak bio  glas da je  imao čitav  harem ljubavnica. Čak je i njegov blizak prijatelj Michele Cotta potvrdio da nije bilo kongresa ili političkog skupa koji nije završio uz neku ‘damu’. Navodno je vrlo spretno balansirao i među nekoliko djevojaka u jednoj noći koje je držao ‘on line’ dok se, u zadnji čas, ne bi odlučio za jednu od njih.
Pored svih tih dama ‘na čekanju’, poput najvještijeg žonglera,  manevrirao je  Mitterrand svojim dvostrukim životom. Javna je tajna da je svoju drugu obitelj, ljubavnicu Anne Pingeot i njihovu kćer Mazarine, smjestio u jedno krilo Elizejske palače i postavio pravu antiterorističku jedinicu koja je putem ilegalnog prisluškivanja čuvala ovu tajnu.
Međutim, javnosti je manje poznata ona anegdota koja se odvijala tijekom predsjedničke kampanje 1974. kad mu je tijekom TV debate u drugom krugu predsjedničkih izbora njegov oponent, Valery Giscard d’Estaing, poslao poruku, koju je samo Mitterand mogao vidjeti, s imenom rodnog grada Anne Pingeot, Clermont – Ferranda, dajući mu time do znanja da zna za njegovu tajnu. Valeryev cilj je, naravno, bilo omesti Mitteranda tijekom predizborne kampanje u čemu je i uspio. Te je godine mudri Valery Giscard d’Estaing odnio pobjedu.

Jacques Chirac je, navodno, mislio samo na seks
Jelena OreškovićU sagi seksualnih avantura francuskih predsjednika glavna uloga bi ipak pripala  Jacques Chiracu koji je, navodno, samo na seks i mislio. Brojne su se slavne dame uz njega vezivale: od Michele Barzach do Claudie Cardinale.
Zbog Chiraca se, kažu priče, jedna novinarka pokušala ubiti nakon što joj je rekao da je njihovoj vezi došao kraj. Bilo je to kad se zbog fatalne novinarke, tada još premijer, Chirac odlučio na hrabar potez za jednog političara s najvišim ambicijama, na razvod. Ipak, savjetovan od strane iskusnijih kolega, od toga je odustao te je ostavio ucviljenu ljubavnicu.

Carla Bruni – ‘femme fatale’
Novinarske retke često je popunjavao i Nicolas Sarkozy brojnim raskidima-pomirbama – raskidima s bivšom, drugom po redu, suprugom Cecilom. Narod je radosno pratio i novosti o njegovoj avanturi s novinarkom uglednog časopisa Le Figaro i njihovim putovanjima u Veneciju i Maroko, sve dok, konačno, opće veselje nije izazvao svojom vezom, ovom doduše, nakon razvoda, s poznatom bivšom manekenkom, a danas uspješnom kantautoricom Carlom Bruni.
A da tračevi nekad stvarno prelaze mjeru dobrog ukusa, na svojoj su koži osjetili i ovi friški supružnici kad su, pored isticanja njezinih brojnih neuspjelih veza, plasiranja golišavih joj fotografija po medijima, kuloarski tračoljupci šlag na tortu stavili pričom da je prije Nicolasa ‘prošla’ čitavu francusku ljevicu.
Dok su se jedni zabavljali zavideći joj na uspjehu kod muškaraca, a drugi joj lijepili atribute lake žene, Carla je svoju avanturu ipak završila, ni više ni manje nego u krevetu tada najmoćnijeg čovjeka Francuske.

Moć je najjači afrodizijak
I dok o tome, je li Carla laka žena ili ‘femme fatale’ možemo dvojiti, jedno ostaje nedvojbeno: Nepromašivi uspjesi francuskih moćnika kod žena otkrivaju golu istinu sadržanu u Kissingerovoj tezi o moći kao afrodizijaku pa, dragi moji, za kraj mogu s radošću primijetiti da na ovom svijetu postoji barem jedan političar koji nas nije lagao.
Svaka vam čast gospodine Kissinger!

Foto: Privatni album/Vesna Sposa