fbpx

Kastrirane mačke nisu bolesne i ne umiru na ulici

Hrvatska…

Poziv lokalnim zajednicama i građanima da obilježe Svjetski dan kastracije slobodnoživućih mačaka

mačke– Gradovi i općine dužni su provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka te omogućiti organiziranje hranilišta za mačke. Također, pozivamo ih da se vode dobrim primjerima onih koji, uz sve navedeno, i subvencioniraju kastraciju skrbničkih mačaka – kaže pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja.
Povodom Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, koji se obilježava 27. svibnja, više od 50 udruga Mreže za zaštitu životinja i Prijatelji životinja uputili su dopis svim lokalnim zajednicama kojim apeliraju na njih da izvršavaju svoje obaveze prema Zakonu o zaštiti životinja.
Pravnica Ivana Lunka navodi da je pozitivno što, osobito unazad deset godina, raste svijest javnosti o važnosti kastracije pasa i mačaka, a posebno i uličnih, odnosno slobodnoživućih mačaka. One su i završile na ulici zbog neodgovornih skrbnika koji neželjene mačiće jednostavno izbace na ulicu ili ih, još gore, ubiju.
mačke– Slobodnoživuće mačke čest su prizor u gradovima i naseljima, odrasle su i žive na ulici, a ako imaju sreće, o njima skrbe brižni pojedinci ili udruge za zaštitu životinja. Važno je naglasiti da su mačke teritorijalne životinje i zato se ne mogu premještati na druge lokacije, već im se treba i može pomoći prvenstveno kastracijom kako se ne bi nekontrolirano razmnožavale i još više patile – ističe Lunka.
Slobodnoživuće mačke nalaze se u velikome broju diljem Hrvatske, o mnogima skrbe i udruge iz Mreže za zaštitu životinja, a život im nije lak. Osuđene su na lutanje, stalnu potragu za hranom, neprestane cikluse rađanja mačića koji često umiru od bolesti i pothranjenosti, zarazne i neliječene bolesti, borbe za teritorij, smrt od trovanja ili udarca automobila i druge nedaće. One su zbog nas, ljudi, u neprirodnom okruženju i stoga ovise o našoj pomoći.
Ističući prednosti kastracije, udruge Mreže podsjećaju da se kastracijom pomaže slobodnoživućim mačkama koje inače rađaju i nekoliko puta godišnje, a ujedno ih se štiti od prijenosa mačjih zaraznih bolesti. Mačke koje nisu iscrpljene rađanjem mačića imat će znatno bolji imunitet i bolje opće zdravstveno stanje te se neće međusobno ozljeđivati. Ukratko, i njima i ljudima s kojima dijele ulice životi će biti lakši.
Kastracija slobodnoživućih mačaka obavlja se uvriježenom metodom Uhvati-Kastriraj-Vrati, odnosno mačke se hvataju posebnim lovkama, odvode na kastraciju i vraćaju na mjesto gdje su i uhvaćene.
– U mnogim dijelovima Hrvatske kastracijom uličnih mačaka bave se udruge za zaštitu životinja koje su se specijalizirale za hvatanje i pomoć uličnim mačkama, a pomažu i brojni suosjećajni građani. No s obzirom na velik broj slobodnoživućih mačaka i vrlo lošu situaciju, potrebna je pomoć i sustavno djelovanje lokalnih zajednica kojima je to i zakonska obaveza – zaključuje Ivana Lunka.
Obilježavajući Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka, Prijatelji životinja pozivaju sve koji su voljni pomoći mačkama u zajedničkom dvorištu ili na ulici da se jave putem prijavnice za povoljniju ili besplatnu kastraciju koja se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Foto: Press