fbpx

Pula: Kristina Kolar nije riječka Aida, ona je svjetska Aida!

Pula…

Spektakularna Aida vratila operu u velikom stilu – ovacijama na sceni ispraćeni izvođači, posebice solisti Kristina Kolar, Dubravka Šeparović i Giorgio Surian

AidaDugi, dugi redovi ispred blagajne i pred ulazima u pulsku Arenu, nekoliko tisuća posjetitelja strpljivo je čekalo kako bi vidjeli i doživjeli Verdijevu operu ‘Aida‘ riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa i s hrvatskom opernom divom Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi.
Tako je bilo prije početka, a nakon tri sata spektakularne izvedbe na jednoj u najljepših ljetnih pozornica na otvorenom i ovacija kojim su ispraćeni izvođači, posebice solisti Kristina Kolar, Dubravka Šeparović i Giorgio Surian, gledatelji su s neskrivenim oduševljenjem komentirali i podijelili dojmove:
Kristina Kolar– Aida u predivnom ambijentu Arene bila je kakva jedino može biti- veličanstvena!; ‘Nezaboravna večer. Doživljaj iznad svih očekivanja, koja, moram naglasiti, nisu bila mala’: ‘Savršeno, jako dobra akustika, jedva čekamo saznati što nam spremate za sljedeće ljeto’; ‘Ćetrnaest sati vozila sam se iz Dubrovnika do Pule, ulaznice sam kupila još u siječnju. Za ovu ‘Aidu’ itekako se isplatilo, ovakav jedinstven doživljaj vrijedan je svakog truda’; ‘Izvrsni solisti i orkestar, večer za pamćenje’; ‘Opera ponovno stanuje u Areni’; ‘Divna večer ispunjena veličanstvenom glazbom i lepezom emocija’; ‘Očarani smo i glazbom i ambijentom’; ‘Jedna od najboljih izvedbi ‘Aide’ koju sam gledala, a gledala sam već deset produkcija; ‘Dvije veličanstveno ostvarene uloge u jednoj večeri – duet Kristine Kolar i Dubravke Šeparović’; ‘Kristina Kolar nije riječka Aida, ona je svjetska Aida!
AidaUlogu Radamesa pjevao je Walter Fraccaro, redovni solist najprestižnijih svjetskih opernih pozornica koji se nakon pulske vraća u veronsku Arenu. U ulozi Ramfisa nastupio je Carlo Colombara, jedan od najvećih basova današnjice, a Amonasro je bio nacionalni prvak riječke Opere s međunarodnom karijerom Giorgio Surian.
U ulozi Kralja Egipta bio je Luka Ortar, Vrhovnu svećenicu tumačila je Anamarija Knego, a Glasnika Marko Fortunato. Uz orkestar i zbor Opere, u predstavi je sudjelovao i Balet HNK Ivana pl. Zajca.
‘Aida’ je osvojila Arenu, impresivnom kamenom spomeniku udahnula je novi život. Pulskoj je turističkoj atrakciji vratila operu u velikom stilu.
Riječku ‘Aidu’ u Puli pratili su i brojni uglednici kao što su, spomenimo samo neke, veleposlanica Izraela Zina Kalaj Kleitman i veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk.
A među publikom je bila još jedna svjetska operna zvijezda, dobitnica Grammyja i za Oscara nominirana sopranistica – Sumi Jo! Ona će se na pozornicu antičkog amfiteatra popeti već sutra, u nedjelju 29. srpnja, prigodom drugog programa riječkog „Ljeta klasike“ u Puli, izvedbe glasovite Orffove kantate „Carmina burana“. Uz nju će nastupiti kontratenor Franko Klisović, te bariton riječke Opere Robert Kolar. Dirigirat će ponovno Ville Matvejeff, a uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca nastupit će Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić” i njegovih čak 120 članova koji su zadivili vrhunske svjetske glazbenike s kojima su do sada nastupali izvodeći upravo „Carminu Buranu” te riječki dječji zborovi „Kap“ i „Toretta“. Ukupno 150 zborista, 70 članova orkestra, solisti… Više od 200 izvođača čeka sutra publiku u Areni!

Foto: Press