fbpx

63. Pula film festival: Posebna pažnja djeci i mladima

Pula…

Djeca i mladi uvelike zastupljeni na 63. pulskom filmskom festivalu kroz razne programe i inicijative

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Pula film festival– I ove godine, posebna pažnja prilikom kreiranja svih festivalskih događanja vodila se kako bi što veći broj djece i mladih mogao sudjelovati na 63. Pulskom filmskom festivalu. Tako će filmski programi ‘Pulica‘ i ‘Dizalica‘, posebno namijenjeni djeci i mladima, prikazati ukupno 11 filmova, a radionice ‘Pustolovni laboratorij profesora Baltazara‘ za djecu i ‘RED‘ za mlade bit će obogaćeni novim sadržajem. Organizirat ćemo i okrugli stol na temu „Koliko je važno prikazivati filmove za djecu i mlade u popratnim programima filmskih festivala?“ kako bismo još više osnažili potrebu i ponudu upravo za takvim sadržajima na festivalskoj sceni u Hrvatskoj. Mladi će moći aktivno sudjelovati u Festivalu i kroz Filmsku kritiku mladih filmofila te steći dragocjeno iskustvo kao dio volonterskih snaga – poručuju organizatori 63. Pula film festivala.
Pula film festival– Kroz filmski program Pulica prikazujemo suvremene hrvatske, europske i svjetske igrane i animirane dugometražne i kratkometražne filmove namijenjene djeci, ali i odraslima. To su filmovi koji su briljirali na brojnim festivalima filmova za djecu i mlade, a koji otvaraju vrata u druge nepoznate kulture i šarolike filmske izričaje. Program Pulice posebno je važan jer postavlja temelje za gledanjem alternativnog, manje komercijalnog filmskog sadržaja kojima su djeca svakodnevno izložena. Kroz ovaj program Pulski film festival odgaja svoju buduću festivalsku publiku. Da su djeca i roditelji prepoznali kvalitetu i potrebu za Pulicom govori i činjenica da su svake godine sve projekcije Pulice ispunjene do zadnjih mjesta – kažu organizatori u priopćenju.
– Tradicionalni Pustolovni laboratorij profesora Baltazara dvanaesti put ovoga ljeta otvara svoja vrata znatiželjnoj djeci. Animirani filmovi koje su prošle godine izradili polaznici Baltazara postali su službena špica Međunarodnog saveza europskih filmova za djecu (ECFA – European Children’s film association). Upravni odbor ECFA-e, čija je članica i Tanja Miličić, također članica našeg Umjetničkog savjeta, imat će ove godine sastanak u Puli. I ove godine najmlađe generacije stvaratelja, kroz sedmodnevnu radionicu, samostalnim odlučivanjem, predlaganjem ideja i naposljetku praktičnim radom, realizirat će vlastiti animirani film i u istom tjednu doživjeti premijeru svog uratka na velikom platnu. Kroz nezaboravnu pustolovinu, kao i prijašnjih godina, vodit će ih pustolovni duet mentora – Manuel Šumberac i Vibor Juhas – dodaju organizatori 63. Pula film festivala.
Program Dizalica uspješno je porinut na 61. Pulskom filmskom festivalu, a posebno je namijenjen mladim filmoljupcima koji bi se po uzrastu mogli definirati kao stariji maloljetnici i mlađi punoljetnici, dakle mladež u dobi od 16 do 21 godine. Sukladno uzrastu filmovi se biraju imajući na umu njihovu kvalitetu, ali i tematiku kojom se bave, problemima odrastanja, prijateljstvom, prvim ljubavima, odnosu s roditeljima itd. Kako je jedna od okosnica 63. Festivala žene kao filmske autorice, u ovogodišnjem programu Dizalice čak se tri, od ukupno šest filmova, bave odrastanjem djevojaka, njihovom seksualnošću i pronalaskom mjesta u društvu.
– U suradnji s međunarodnim tvrtkama RED i MYTHERAPY i ove godine organiziramo filmsku kreativnu radionicu za mlade RED – osmišljenu u suradnji s Dadom Valentićem, osnivačem Mytherapy studija, vodeće svjetske tvrtke za digitalni mastering, te uz podršku tvrtki Red Digital Cinema i Adobe. Glavni je cilj ove sedmodnevne radionice uputiti mlade u najnovija dostignuća na polju filmske industrije i digitalne tehnologije te na taj način otkriti i potencijalne buduće zvijezde digitalne kinematografije. Uz stručno vodstvo Nerme Mehadžić, sudionici radionice napisat će i producirati svoj kratki film, snimiti ga koristeći RED DRAGON kamere, montirati u REDucation post-produkcijskom studiju te pogledati svoja ostvarenja na velikom platnu. I sve to na nivou profesionalnih filmskih redatelja!
Upravo na temu ‘Koliko je važno prikazivati filmove za djecu i mlade u popratnim programima filmskih festivala?’ u sklopu 63. Festivala bit će održan i okrugli stol. Pulski filmski festival, jedan od 10 najstarijih filmskih festivala u svijetu, a daleko najstariji u Hrvatskoj, već treću godinu zaredom organizira susret ‘najznačajnijih’ hrvatskih filmskih festivala (Animafest, Avvantura FF – Film Forum Zadar, Dani hrvatskog filma, Festival Mediteranskog filma Split, Festival Novog filma Split, Festival tolerancije, Motovun FF, Vukovar FF, Zagreb DOX Zagreb, 25 FPS) s ciljem poticanja međusobne suradnje, razgovora o zajedničkim problemima te isticanja pojedinačnih planova razvoja. Bez sumnje ovo je jedna od najsvježijih i trenutno možda najvažnijih tema na hrvatskoj festivalskoj sceni, a susret u Puli omogućit će festivalskim organizatorima i umjetničkim direktorima da podjele svoja iskustva u radu s djecom i mladima, o edukativnim elementima njihovih programa, načinu selekcije filmova, a onim festivalima koji tek istražuju to područje i razmišljaju o otvaranju svojih vrata ovim vrlo važnim budućim gledateljima poslužit će kao temelj za budući razvoj. Kao potpora u isticanju važnosti razvoja nove publike u Puli će biti i predstavnici Međunarodnog saveza europskih filmova za djecu (ECFA) – zaključuju orgaizatori.

Foto: Press, Scena.hr