fbpx

Olimpija – začeci Igara; Kako je sve počelo…

Dokumentarni film Olimpija – začeci Igara

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od subote, 17. srpnja 2021, godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 17.05 sati prikazat će dokumentarni film Olimpija – začeci Igara.

Olimpija

Kako je počelo ovo međunarodno sportsko okupljanje? Koje su poveznice između današnjih sportskih disciplina i sportova kojima su se bavili stari Grci?

Olimpija

Olimpijske su se Igre u antici održavale gotovo tisuću godina.

Svake četiri godine sklopilo bi se primirje i atletičari iz svih dijelova Grčke, a poslije iz Rimskoga Carstva, došli bi odmjeriti snage u raznim sportovima.

Posljednjih 150 godina iskapanja otkrivaju središte vjerskog i sportskog svetišta u Olimpiji ispod metara i metara naplavina. Ono je bilo kolijevka Olimpijskih igara i nekih modernih sportova.

Njemački i francuski istraživači otkrivaju nam kako je svetište izgledalo. Uz pomoć arheologa i drevnih izvora napravljena je 4D animacija ovog kompleksa na poluotoku Peloponezu.

Pronađeni antički crteži i predmeti otkrivaju nam začetke atletike. Uz pomoć današnjih sportaša i zaljubljenika u uprizorivanje prošlosti vidjet ćemo nastanak nekih sportskih disciplina.

17. srpnja – HRT-HTV2 u 17.05 sati Olimpija – začeci Igara.

Foto: Press