fbpx

Lino Červar: Moramo se resetirati, opet ispočetka

Beč…

Jedan zadatak smo ispunili, poručio je Lino Červar

Lino Červar– Vidjet ćemo kakvo je zdravstveno stanje svih igrača, imamo još dvije utakmice u Beču, i u jednoj smo prednosti jer smo osigurali nastup u polufinalu. Međutim, moramo se resetirati, opet ispočetka, jedan zadatak smo ispunili – rekao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar.
Češka je na redu. Dok se čeka izvješće fizioterapeuta i liječnika o stanju momčadi, Lino Červar već je počeo slagati taktiku protiv Češke. Ta nam reprezentacija nikada nije pravila ozbiljne probleme, ali puše se i na hladno. Želi se pod svaku cijenu nastaviti pobjednički niz. Češka je na neki način obilježila karijeru hrvatskog izbornika. Samo rijetki znaju da je upravo protiv Češke Lino Červar započeo jedan nevjerojatan i nestvaran put koji će ga s reprezentacijom odvesti do svjetskog trona i naslova olimpijskog pobjednika. Lino ČervarNaime, u lipnju 2002. godine Hrvatska je dočekala Češku u Kutiji šibica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Portugalu. I pobijedila 35:24. Osam dana kasnije dobili smo i uzvrat 32:26 i osigurali nastup na tom svjetskom prvenstvu. Lino će u šali reći u Kutiji šibica je bilo 300-tinjak navijača od kojih sam znao barem 50 posto, možda čak i jedinstvene matične brojeve. Od toga susreta se počela pisati nova i drugačija povijest hrvatskog rukometa.
S Češkom smo igrali ukupno šest puta. I dobili pet. Jedini poraz je s Islanda 1995. godine 25:27. Na posljednjem europskom prvenstvu u Hrvatskoj prije dvije godine u susretu za 5. i 6. mjesto i pobijedili 28:27. A Česi su na tom natjecanju bili jedno od najugodnijih iznenađenja. Imali su i prvog strijelca Ondreja Zdrahalu. Iz tog hrvatskog sastava danas su u Beču sedmorica hrvatskih i osmorica čeških igrača. Ta je reprezentacija do sana na ovom natjecanju dobila samo Sjevernu Makedonije 27:25, i Ukrajinu 23:19. Realno Hrvatskoj ne bi smjeli napraviti bilo kakav problem. Ali Lino Červar je poslovično oprezan.

Foto: Press – Hrvatski rukometni savez