fbpx

Mijenjamo svijet: London calling – Pisma bez potpisa

London calling: Pisma bez potpisa

U srijedu 13. listopada 2021. godine s početkom u 21.05 sati, na programu HRT – HTV1, bit će prikazan dokumentarni film London calling: Pisma bez potpisa.

London

Više od 20 godina, sve do 1975., BBC je u tjednoj radijskoj emisiji “Pisma bez potpisa” čitao pisma koja su anonimno napisali građani Istočne Njemačke. Potaknuti sloganom “Pišite nam, ma gdje god bili, o čemu god”, građani s druge strane željezne zavjese dali su oduška osjećajima.

Pisali su o svemu: od svakodnevnih problema, preko mišljenja o važnim političkim događajima, do zlostavljanja SED-a. Voditelj Austin Harrison postao je prijatelj i osoba od povjerenja svojim istočnonjemačkim slušateljima te su ga slavili kao junaka. U nekim se slučajevima čak i aktivno umiješao u njihove sudbine. Za BBC je emisija bila znak slobode izražavanja, za Stasi je bila znak izdaje.

Potratili su godine i uložili enormne napore kako bi eliminirali tvorce engleske neprijateljske emisije te pronašli i strogo kaznili odmetnute pošiljatelje pisama iz Istočne Njemačke. Pisma su nekoliko desetljeća čuvana u arhivu BBC-ja, posve zaboravljena. Tko su bili ljudi koji su pisali ta pisma? Koje su bile njihove priče?

Što je s autorima emisije? Što ih je inspiriralo? Dali smo priliku ljudima koji su napisali ta pisma da ponovno progovore te smo uronili u povijest hladnoga rata.

London calling: Pisma bez potpisa
Koprodukcija: Schulz & Wendelmann Film, State of Grace Films, RBB, BBC4, 2019.
Autori: Claudia Gründer i Christian H. Schulz
Odabrala: Mira Vočinkić

Foto: Press