fbpx

Neočekivano buđenje prirode: Najveće smanjenje emisije CO2

Zagreb…

buđenje prirodeMedijski prostor proteklih mjeseci zauzimale su vijesti koje nisu baš uobičajene. Ipak, uslijed svih negativnih vijesti pojavile su se i neočekivane, lijepe vijesti. Naime, podaci svjetskih centara za mjerenje kvalitete zraka, kao i satelitski snimci koje je ustupila NASA i Europska svemirska agencija, svjedoče o smanjenju globalnog onečišćenja zraka. Dakle, naša planeta Zemlja konačno je prodisala!
Emisija ugljikovog dioksida prema procjenama će se u tekućoj godini smanjiti za oko 2,6 milijardi tona. Usporedno gledano, to je čak šest puta veći pad emisije od onog koji se dogodio prije nešto više od desetljeća uslijed svjetske ekonomske krize. Također je i dvostruko veći od svih padova emisije od Drugog svjetskog rata . Ako vam ovo zvuči nevjerojatno, zasigurno ste naišli na slike iz Indije koji svjedoče da se vrhovi Himalaje prvi put nakon trideset godina vide i s 200 kilometara udaljenosti.
Pored ovog prizora, svijetom su kružile i druge pozitivne vijesti koje svjedoče procvatu prirode.
Životinje ponovo caruju, i to ne samo prirodom
Manjak ljudi na ulicama gradova, pad turizma, čišći zrak i voda bili su “vjetar u leđa” kretanjima životinja koje su se uputile tamo gdje inače ne bi bile ili gdje dugo nisu bile. Labudovi i ribe okupirali su nikad bistrije venecijanske kanale, dok su dvije patke “uhvaćene” kako provode večer u fontani na Španjolskom trgu u Rimu. Krokodili su tako prvi put nakon nekoliko desetljeća izašli na meksičku plažu Ventanila koja je inače poznata po eko-turizmu.
Načini na koje možemo zaštititi našu planetu i sve njene stanovnike zaista su raznoliki, djelovanjem kao pojedinci ili u okviru velikih organizacija i kompanija. Svaki napor je važan i predstavlja korak bliže ka ljepšoj i čišćoj budućnosti, u kojoj ovakve pozitivne vijesti više neće biti nesvakidašnje.

Foto: Press