fbpx

Serija Osamdesete: AIDS, kraj Hladnog rata, korupcija…

Zagreb…

HRT od 3. veljače prikazuje dokumentarnu seriju ‘Osamdesete’

Osamdesete

OsamdeseteHrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 3. veljače 2019. godine na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21.40 sati, počinje s prikazivanjem dokumentarne serije ‘Osamdesete‘ u trajanju od osam epizoda.
Ova uzbudljiva serija istražuje pojedince i događaje koji su oblikovali desetljeće posebnosti i krajnosti. Korištenjem rijetko viđenih arhivskih snimaka i intervjua s novinarima, povjesničarima, glazbenicima i televizijskim osobama kao svjedocima povijesti, “Osamdesete” će sagledati Reaganovo doba u Sjedinjenim Američkim Državama, AIDS, kraj Hladnog rata, korupciju na Wall Streetu, tehnološki procvat, širenje televizije i razvoj glazbene scene.
Ovo dinamično desetljeće moglo bi se opisati i citatom Charlesa Dickensa o Francuskoj revoluciji, “Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena”, Hladni rat se naime približavao svom mirnom završetku, no svijet je otkrio i tajanstveni virus za koji nije bilo lijeka i koji je izazvao pandemiju.
Rođeno je i osobno računalo a započela je tehnološka revolucija. Svijet glazbe otkrio je hip-hop, MTV, Princea i U2, ali izgubio je Johna Lennona. Serije “Hill Street Blues”, “St. Elsewhere” i “Kafić Uzdravlje” unijele su novu sofisticiranost u televizijsko pripovijedanje.
Tijekom desetljeća Ronald Reagan ostavio je svoj trag kao malo koja javna osoba. Uživao je u dotad neviđenoj popularnosti i uspjehu na izborima, ali izdržao je i skandal u Bijeloj kući koji umalo da nije minirao njegov predsjednički mandat.
Prva epizoda dokumentarne serije ‘Osamdesete’ pod naslovom ‘Odrasli uz televiziju’, istražuje desetljeće sapunica u udarnom terminu, dramskih i humorističnih serija te kako su videorekorder i daljinski upravljač promijenili način na koji smo gledali televiziju.
Bilo je to i desetljeće sapunica u najgledanijem terminu (“Dallas”, “Dinastija”, “Knots Landing”) kao i izvrsnih dramskih serija (“Hill Street Blues”, “St. Elsewhere”, “Zakon u Los Angelesu”).
Dokumentarnu seriju ‘Osamdesete’ odabrala je Mira Vočinkić.

Foto: Press