fbpx

Premijera: Cabaret Zagrepčanke i statičar Ivana Lea Leme

Cabaret Zagrepčanke i statičar u klubu kazališta komedija

U ponedjeljak, 28. veljače 2022. godine u 20.00 sati u Klubu Kazališta Komedija održat će se svečana premijera predstave Cabaret Zagrepčanke i statičar autora i redatelja Ivana Lea Leme.

Cabaret Zagrepcanke

Autorski tim uz redatelja čine scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreograf Leo Mujić te autor glazbe Zvonimir Dusper – Dus.

U ulogama u predstavi Cabaret Zagrepčanke i statičar su Mila Elegović, Nera Stipičević, Ivona Kundert i Nina Madić, dok je Statičar Fabijan Pavao Medvešek.

Cabaret Zagrepčanke

Cabaret Zagrepčanke i statičar donosi nam duhovitu, ludu i pomalo sentimentalnu sliku Zagreba iz skore budućnosti. Radnja se događa 2025. godine, upravo je na snazi tko zna koja varijanta virusa Covid 19, a naši se junaci sa sjetom prisjećaju potresa 2020. godine koji im je promijenio život.

Pratimo pet priča, pet različitih sudbina koje uzdrmane tektonskom trešnjom u toj prirodnoj katastrofi pronalaze svoju katarzu, svoj novi put i nerijetko svoju sreću. U cabaretu svoju će vam životnu priču ispričati jedno slavonsko siroče, jedna prava dama purgerica, jedna netipična došljakinja s istoka i naravno jedna Dalmatinka u Zagrebu. Za njih će plesati super junak – statičar – koji prije potresa nije trebao nikome, a poslije je postao tražena roba i najpoznatiji svjetski striper.

Te sudbine, šarolike, izmiješane, sakupljene odasvud, ulivene u Zagreb u ovoj priči služe da bi taj grad oblikovale, dale mu glas i učinile ga autentičnim.

One nam daju materijala da promislimo o vlastitim životima, o tome što je potres uzdrmao u svima nama, ali nam daju i priliku da se nasmijemo našim manama i vrlinama. Sudbine koje pratimo u ovom gorko-slatkom putovanju vode nas prema optimističnom cilju: nije svako zlo za zlo, i potres nas može pozitivno prodrmati i iz nas izvući ono najbolje.

Zagrepčanke će vam ispričati priče koje nećete zaboraviti. Statičar će ih zaštiti svojom snagom. Uz ples i niz sjajnih glazbenih brojeva ponuditi ćemo vam malu studiju našeg Zagreba.

Jer kako kaže autor i redatelj Cabareta Ivan Leo Lemo: Evo nas, još uvijek tečemo, po Mandinom pokretu ruke ponosno se Zagreb zovemo, na periferiji smo, jesmo, na propuhu smo, neka smo, na prolazu smo, tu smo, promatramo prožimanje Istoka i Zapada, na samom šavu tektonskih ploča, tu je sočna drama, nešto se brani, nešto se napada, a u nama samima ploča ploču susreće. To je ušće, to je protok, to je krvotok.

Cabaret Zagrepčanke i statičar

Riječ autora i redatelja

Vrlo je jednostavna svrha ove predstave i ne želim je opisivati pretenciozno. Mislim da nije pretjerano reći da svi oni koji su doživjeli nedavne potrese u našoj zemlji pate od simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja.

Ovaj naš cabaret pokušava, barem donekle, raspuhati taj oblak straha, strepnje, neugodnog sjećanja i šoka upisanog u potresena tijela, rastresene umove i protresene zidove. Sudbine u elementarnim nepogodama, nađu se na raskršću između dotadašnjih rutina i nekih novih ruta.

Karmički gledano, nepovoljne okolnosti nisu slučajne, a što su veće, to je i lekcija koja nam iz njih proizlazi važnija. Kažu ljudi, nije svako zlo za tlo. Znam da to zvuči kao izlizana fraza, ali iskustvo ovog potresa uvjerilo me u istinitost ove poslovice.

Jedan sam od onih Zagrepčana koji su prilično dramatično osjetili potres 22. ožujka 2020. godine. Naime, živim zgradi austrougarske gradnje koju je taj potres rasklimao i nama, njezinim stanarima, u život uveo hvatanje u koštac sa srušenim i neuporabljivim dimnjacima, urušenim zabatima, oguljenim fasadama, otpalom žbukom, isključenim plinom, rupama u krovu i raznim drugim oštećenjima za koja smo uz pomoć čak šest statičara pokušali dokučiti jesu li opasna za nastavak života u zgradi.

Imali smo sreće. Uz dobrosusjedsku složnost, uz prihvatljiv kredit, uz pozitivne nalaze statičara, uz neopisivo puno telefoniranja i organiziranja, uspjeli smo našu donjogradsku ljepoticu pokrpati, popraviti, zažbukati, oličiti i učiniti je ponovo ugodnom za život. Je li zgrada sigurna? To samo Bog zna. Jer čovjek ne kontrolira svoju budućnost i vrstu smrti koja će ga dopasti. Je li grad siguran? Je li planet siguran? Jesu li vremena sigurna? Ne znamo.

Ali ono što moramo znati jest činjenica da uvijek, ali baš uvijek, u svim okolnostima postoji korak dalje, korak kojeg moramo napraviti jer nema ništa prirodnije od boriti se za život i sačuvati ili pronaći čovjeka u sebi. One životne okolnosti, poput ovih potresa, u kojima se susreću misterij života s mogućnošću smrti, one su pogodnije no ijedne druge za uspraviti čovjeka u sebi, za protupotresno se ojačati, za postati otporniji na tektonske udare i sudbinske sudare.

Potresna odiseja mog haustora kroz bauštelske bure i birokratske bare, završila je prijateljskim roštiljem nas, suvrasnika stanova i svih izvođača radova. U toj dvomjesečnoj avanturi, upoznali smo razne divne ljude, proželi se međusobno u povjerenju i poštenju i vidjeli neke nove osobine u samima sebi koje je izazvala nevolja i artikulirala dobra volja.

Svaki je stan svijet, svaki je život svet. Naslušao sam se u tom periodu obiteljskih priča, egzistencijalnih okolnosti, identitetskih matrica, povijesnih okvira, prevrata i procvata. Sve sam te koloplete sudbina, izmaštavajući ih i oživljavajući ih, stavio u dramaturški blender i iskreno se nadam da će publici, našim dragim suputnicima, supatnicima, sugrađanima, biti inspirativni za zabaviti se, ali i za zamisliti se – Ivan Leo Lemo.

Foto: Press Kazalište Komedija