fbpx

Prijenos jubilarne devedesete dodjele filmske nagrade Oscar

Hollywood…

Na Hrvatskoj radioteleviziji izravan prijenos jubilarne devedesete dodjele filmske nagrade Oscar

OscarHRT i ove će godine na Prvome programu Hrvatske televizije izravno prenositi dodjelu nagrade Oscar, najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade, koja će se ove godine dodijeliti jubilarni devedeseti put. Dodjela zlatnih kipića održat će se u Hollywoodu u Los Angelesu u noći s nedjelje 4. ožujka na ponedjeljak 5. ožujka. Prijenos dodjele počinje nešto poslije ponoći po našemu vremenu kratkim predstavljanjem ovogodišnjih kandidata za nagradu te dolaskom zvijezda na crveni tepih, a nakon toga Hrvatska radiotelevizija slikom ulazi u Dolby Theatre na ceremoniju dodjele Oscara. Urednica je televizijskoga prijenosa Branka Papić, a voditelji koji će cijelu noć iz studija Hrvatske radiotelevizije prenositi i komentirati sva događanja povezana s dodjelom bit će filmski kritičar i sveučilišni profesor Boško Picula, modni kritičar Nenad Korkut te povjesničar filma i ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić.
Dodjela filmske nagrade Oscar spektakularan je događaj u svjetskim razmjerima – filmskome, umjetničkome, modnome, društvenome, kulturnome i ponajprije medijskome, stoga će HRT-ovi komentatori imati zahtjevan zadatak prenijeti gledateljstvu sve najbitnije aspekte. Za povijesni je zadužen Daniel Rafaelić.
Daniel Rafaelić– Devedeseto je izdanje Oscara pa je logično da se kao povjesničar filma usredotočim upravo na to. Gotovo stoljetna oskarovska tradicija definirala je ne samo američku već i svjetsku kulturnu perspektivu i, srećom, to još uvijek čini. Devet desetljeća duga tradicija upravo fenomenalno odražava sve ono najljepše i najstrašnije u našemu društvu – ističe ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić.
Boško Picula ističe kako je njegov zadatak u prijenosu upoznati gledatelje s kontekstom ovogodišnje jubilarne devedesete dodjele nagrada Američke filmske akademije, i u umjetničkome i u medijskome pogledu.
– U središtu uvijek mora biti trenutačno zbivanje u Los Angelesu, od dolaska nominiranih do svake pojedine kategorije, dok su naši komentari u novinarskome i kritičarskome smislu putokaz kroz sam prijenos – naglašava Boško Picula o svojoj ulozi u prijenosu.
Nenad Korkut usredotočit će se na uvijek zanimljive i atraktivne modne odabire filmskih zvijezda.
Nenad Korkut– Crveni tepih na dodjeli Oscara vrlo je važan segment same svečanosti i mediji su za njega toliko zainteresirani da traje gotovo kao i sama dodjela nagrada. Tu činjenicu ne možemo zanemariti ni u našemu prijenosu, tako da ću svakako komentirati i modne odabire zvijezda koje će se pojaviti na Oscarima ove godine. No, mi u studiju vrijeme prije samoga ulaska u Dolby Theatre iskoristimo i za predstavljanje nominiranih u glavnim kategorijama, pa će i oni koji nisu toliko zainteresirani za modu u tome vremenu dobiti neke korisne informacije kao pripremu za ono što slijedi, a to je svečanost dodjele nagrada – dodaje Nenad Korkut.
Mnoštvo izvrsnih filmova ove je godine u utrci za zlatni kipić u mnogim kategorijama, no najatraktivnije su svakako one za najbolji film, najboljega redatelja, najboljega glavnoga glumca i glavnu glumicu, najboljega sporednoga glumca i glumicu, kao i za najbolji originalni te najbolji adaptirani scenarij. Oblik vode film je s najviše nominacija, njih čak 13, zatim slijedi Dunkirk s njih osam, Tri plakata izvan grada sa sedam nominacija, Prijelomni čas i Fantomska nit s po šest nominacija, Blade runner 2049. i Lady Bird s po pet nominacija, a četiri nominacije dijele Bježi!, Mudbound, Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi te Skrivena ljubav.
Dakako, svaki od HRT-ovih voditelja ima svoje favorite, a tek ćemo vidjeti hoće li njihovi ukusi biti jednaki ukusima članova Američke filmske akademije.
Boško Picula– Osobni mi je favorit američka kriminalistička drama Tri plakata izvan grada u kategoriji najboljega filma. Oscari za glavne uloge najvjerojatnije će pripasti glumici Frances McDormand (Tri plakata izvan grada) i Garyju Oldmanu (Prijelomni čas) premda i mladi glumac Timothée Chalamet (Skrivena ljubav) uistinu zaslužuje priznanje, baš kao i Margot Robbie (Ja, Tonya). Najveći je favorit za nagradu u kategoriji najbolje režije Guillermo del Toro za Oblik vode, koji ima i najveći broj nominacija – kaže Boško Picula.
Nenad Korkut dodaje kako će navijati za Tri plakata izvan grada i Skrivenu ljubav.
– To su filmovi koji su me najviše oduševili među nominiranima”, ističe te dodaje kako je Oblik vode glavni favorit među nominiranima. Daniel Rafaelić ističe kako je i on veliki pobornik filma Oblik vode (engl. Shape of Water): „Filmska je to bajka koja savršeno pokazuje sve što je nekrozno u našoj, svake ljepote lišenoj, civilizaciji. Stremiti lijepomu, davati se lijepomu i usuditi se biti lijep dok te okružuju ružni – to je Del Toro tako superiorno prikazao.
Ljubitelji filmova o Drugome svjetskom ratu zasigurno će navijati za Prijelomni čas, koji govori o najtežim trenutcima legendarnoga britanskog premijera Winstona Churchilla, koji odbacuje nacističke mirovne ponude i odlučuje nastaviti rat unatoč teškoj situaciji na bojištu i činjenici da je Velika Britanija u proljeće 1940. godine ostala sama.
Tu je i Dunkirk, ratni spektakl Christophera Nolana koji govori o evakuaciji britanskoga ekspedicijskog korpusa iz Dunkerquea (engl. Dunkirk) u sjevernoj Francuskoj krajem svibnja i početkom lipnja 1940. godine. No, među najugodnijim je iznenađenjima svakako horor triler Bježi! (engl. Get out), film o mladome Afroamerikancu fotografu (Daniel Kaluuya) koji s djevojkom odlazi u posjet njezinim roditeljima i ne sluteći kakve ga strahote uskoro očekuju. Bježi! slovi za najprofitabilniji film prošle godine, stajao je manje od deset milijuna dolara, a zaradio više od 200 milijuna dolara.
Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u noći s nedjelje 4. ožujka na ponedjeljak 5. ožujka svečanu dodjelu filmske nagrade Oscar bit će moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT