fbpx

Proslava 70. rođendana Ansambla Lado

Zagreb…

U studenome vrhunac proslave 70. rođendana Ansambla LADO

Lado– Cijela ova godina posvećena je svima onima koji su dali dio sebe ovom ansamblu – kako glazbenicima i plesačima pjevačima, tako i ostalim zaposlenicima. Kroz sve što radimo, želimo im zahvaliti – rekao je umjetnički voditelj Andrija Ivančan koji dodaje kako se kroz antologijske programe žele u program vratiti i koreografije koje nisu izvođene dugi niz godina što će sigurno biti lijep podsjetnik svima onima koji kontinuirano prate Ladov rad.
Ansambl Lado cijelu je 2019. godinu posvetio obilježavanju 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja u očuvanju hrvatske plesne i pjevne baštine. No, najsvečanije razdoblje Lado očekuje u svom rođendanskom mjesecu za koji je pripremio program Antologija III s nekim od najpoznatijih točaka sa svog dugogodišnjeg repertoara od kojih su neizostavne one Zvonimira Ljevakovića i dr. sc. Ivana Ivančana, Bože Potočnika, Marijana Makara, Vidoslava Bagura i Tomislava Uhlika.
LadoProgram Antologija III, LADO će izvesti u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Novskoj i Münchenu, a na jednom od zagrebačkih koncerata po prvi će puta ugostiti i umjetnike ansambla Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačke SL’UK. Kombinacijom izuzetnih interpretacijskih vještina plesnog ansambla, folklorne glazbe i pjevačkih sastava, publika će imati priliku doživjeti živopisne prikaze raznovrsnog tradicionalnog slovačkog folklora.
Ideja o zajedničkom koncertu sa slovačkim ansamblom rodila se u lipnju ove godine kada je menadžment SĽUK-a gledao koncert Ansambla LADO koji se održavao na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.
– Oba naša ansambla imaju mnogo toga zajedničkoga – izvode tradicijske plesove i pjesme, čuvaju tradicijsku kulturu svog naroda, a u repertoar često uvode i drugačije, suvremene žanrove – rekao je Maroš Červenák, ravnatelj SLU’K-a.
Početkom 2020. godine očekuje se i nastup Ansambla LADO u Slovačkoj.
Ovim godišnjim koncertima od Ansambla LADO oprašta se dugogodišnja solistica Snježana Hulina koja je u Ladu provela 37 godina i čiju su profesionalnu karijeru obilježile vokalne i plesne solističke dionice po kojima će je mnogi pamtiti. Uz umjetnički obol koji je dala Ansamblu, bila je izniman primjer svim generacijama plesača-pjevača šireći Ladom svoj zarazni smijeh i optimizam.
Rođendanski antologijski koncerti održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.

Raspored nastupa:
8. 11. Slavonski Brod, Koncertno kazališna dvorana Ivane Brilić Mažuranić
10. 11. Koprivnica, Sportska dvorana Gimnazije „Fran Galović“
15. 11. Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište – LADO i SL’UK zajednički koncert
25.11. Novska, Pučko otvoreno učilište
26.11. Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
2. 12. Njemačka, München, Koncertna dvorana Gasteig

Foto: Press