fbpx

Film Trešnje u Cannesu: Dubravka Turić: Sretna sam

’15 dana autora’…

O FILMU: Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed tragičnih događaja u njemu će izazvati emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje

Dubravka Turić– Izuzetno sam uzbuđena i sretna. Program kratkometražnog filma u koji smo ušli broji deset odabranih naslova od tisuća prijavljenih, tako da je selekcija već sama po sebi veliko priznanje – rekla je Dubravka Turić. Kratkometražni igrani film ‘Trešnje’ Dubravke Turić uvršten je u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’), čije se 49. izdanje održava od 18. do 28. svibnja ove godine. Redateljica ističe da se ne smije zaboraviti da hrvatski film sada već ima višegodišnji kontinuitet u Cannesu.
– Izvanredni filmovi ‘Kokoška’ Une Gunjak, ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića, prošlogodišnja odlična ‘Zvir’ Miroslava Sikavice, sigurno su pridonijeli većem interesu selektora za hrvatski film. Čestitam nam svima – kazala je Dubravka. S njom se slaže i vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.
Dubravka Turić– Sjajna je vijest da će film Dubravke Turić ‘Trešnje’ biti prikazan u Cannesu, u sklopu programa ’15 dana autora’ još je jednom pokazala da je hrvatski film postao stalni sudionik raznorodnih programa najvažnijih filmskih festivala. Taj veliki uspjeh hrvatske kulture ujedno znači i pohvalu cjelokupnoj domaćoj filmskoj zajednici, čiji rad kontinuirano prepoznaju selektori A festivala. Ovakav uspjeh hrvatskog filma dodatna je potvrda da institucionalno i promišljeno ulaganje u proizvodnju i promociju domaćeg filma nastavlja davati izvrsne rezultate – zaključio je Rafaelić.
‘Trešnje’ su priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed tragičnih događaja  izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.
Dubravka dodaje kako je odluka da radi na ovome projektu pomalo plod stjecaja okolnosti jer su joj producentica Dijana Mlađenović i scenaristica Jelena Paljan poslale scenarij, koji nakon čitanja više nije mogla izbaciti iz glave.
Dubravka Turić– Već dugo me nije nešto toliko potreslo i osjećala sam da taj film želim i moram snimiti. Osim što je priča sama po sebi izuzetno snažna i aktualna, milje u kojem se događa također mi je vrlo blizak. Suradnja cijelog autorskog tima bila je odlična, a rad na filmu vrlo zahtjevan i intenzivan, ali istovremeno i ispunjavajući. Imala sam sreću da sam uspjela okupiti izuzetno kvalitetan tim posvećenih ljudi i vrhunskih profesionalaca. Zaista smo radili iz srca i zato mi je drago što je film dobio ovakvo priznanje – kazala je na redateljica. Scenaristica Jelena Paljan otkrila je kako je došlo do suradnje s redateljicom.
– Dubravka je scenarij Trešanja pročitala u ranoj fazi i iz njene prve reakcije bilo je jasno da je prava osoba za redateljicu. Naime, scenarij je doživjela upravo onako kako sam ga zamislila, a to podudaranje u viđenju scenarista i redatelja ne događa se često. Dubravka je, osim toga, redateljica koja iznimno poštuje rad scenarista, pa je u fazi pripreme filma često tražila moje mišljenje, razgovarala o izboru glumaca, lokacija itd. No, konačna i najveća potvrda da je netko pravi redateljski izbor ipak je sam film, što svakako vrijedi za ‘Trešnje’ – ispričala je scenaristica Jelena. Jednu od glavnih uloga u filmu igra i Lana Barić koju nije začudila još jedna potvrda rada redateljice Turić.
Lana Barić– Radila sam s Dubravkom i njezin prethodni film Belladonna i uvijek bih rado sudjelovala u njezinim projektima. Iznimno je darovita i vjerujem joj, i kao čovjeku i kao autoru. Areta, Milivoj, Nikša i mali Roko su ekipa iz snova. Snimali smo u Šibeniku i okolici i bilo je divno’ – prisjetila se glumica. Osim režije, Dubravka Turić potpisuje i montažu. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, scenaristica Jelena Paljan, producentica Dijana Mlađenović, dok glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko.
– Ovaj projekt u pravom je smislu riječi primjer kreativne produkcije. ‘Trešnje’ su dio budućeg omnibusa naziva Duboki rezovi čija je zajednička tema nasilje, u svim njegovim pojavnostima i posljedicama. Dakle, cijeli projekt nastao je kroz producentsku inicijativu izbora predložaka, scenarističkih radionica i okupljanja autorskh timova. Uvrštenje u Cannes samo je potvrda da je sve na tom putu bilo u skladu s visokim standardima kreativne produkcije te pojedinačnog i timskog autorskog rada – dodala je za kraj producentica Dijana Mlađenović.
Inače, program ’15 dana autora’ održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice. Podsjetimo, u istom je programu prošle godine prikazan i nagrađen kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice. U sklopu ovogodišnjeg programa, svoje će nove filmove među ostalima predstaviti i Claire Denis, Bruno Dumont, Abel Ferrara, Philippe Garrel, Sean Baker, Sharunas Bartas, Amos Gitai itd. Trešnje su sufinancirane sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao dio omnibusa Duboki rezovi u produkciji kuće Kinematograf.

Foto: Press