fbpx

IN MEMORIAM: 20 godina od smrti košarkaškog virtuoza Dražena Petrovića

Dražen PetrovićNa današnji dan prije dvadeset godine tragično nas je napustio nikad prežaljeni košarkaški virtuoz Dražen Petrović. Poginuo je u prometnoj nesreći 7. lipnja 1993. godine, na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta, samo dan nakon posljednjeg nastupa u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije na kvalifikacijskom turniru za europsko prvenstvo u Wroclawu. Dražen je postavio je nove standarde u igri, prvo igrajući u Španjolskoj za Real Madrid, a kasnije i u NBA ligi igrajući za Portland i New Jersy. U Draženovom rodnom gradu Šibeniku u četvrtak navečer došlo je na stotine građana da zapale svijeću i odaju počast legendi pred njegovim spomenikom.

Jedna od najvećih NBA zvijezda Michael Jordan rekao je o Draženu:
“Bio je velik igrač, uživao sam igrati protiv Dražena jer se nije bojao te je bio samouvjeren i koncentriran. Naši dvoboji su bili maksimalni, do kraja, ali nažalost nisu dugo potrajali. Ostavio je dubok trag i pokazao drugim Europljanima da mogu uspjeti.”

BadBlueBoysi su na svojoj službenoj stranici objavili poziv građanima na obilježavanje godišnjice od tragične smrti jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena – Dražena Petrovića.

Dopis prenosimo u cijelosti:
U petak 07. lipnja navršit će se točno dvadeset godina od tragične smrti jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena – Dražena Petrovića. Dražen je u razdoblju od 1984.- 1988. nosio plavi dres broj 10 Košarkaškog kluba Cibona koja je tih godina predvođena njegovim neponovljivim majstorstvom ali i neviđenom strašću pobjeđivanja, zaluđivala sportski i navijački Zagreb. Finta, dribling, trica i “luđačko” nabrijavanje tribina “Ledene dvorane” Doma sportova vječan su prizor koji i danas naježi svakoga tko ga je imao privilegiju doživjeti! Dražen je u Zagreb donio dva naslova prvaka Europe (1985. i 1986.), kup pobjednika kupova 1987. te odigrao nebrojene nezaboravne utakmice za Cibonu, a kasnije i kao kapetan za prvu hrvatsku reprezentaciju koju je odveo do olimpijskog srebra u Barceloni 1992. godine, godinu dana prije tragične smrti na autocesti u Njemačkoj. Dražen je navijao za Dinamo i to je uvijek s ponosom isticao! Volio je naš grad svim srcem od prvog dana kada je došao iz rodnog Šibenika. Bio je sportski fanatik kakav se nikada prije ni kasnije nije rodio na ovim prostorima, igrao je za navijače i svaki koš strastveno slavio s tribinama! Bio je ljubimac i naše navijačke grupe koja je tih godina pratila Cibonine tekme!
U čast našeg Dražena navijačka grupa Bad Blue Boys u petak 07. lipnja, na dvadesetu obljetnicu njegovog neprežaljenog odlaska, organizira okupljanje ispred Cibonine dvorane koja nosi Njegovo ime, u 15:30 kod stepenica gdje se nalazi Draženov spomenik. Obavezno ponesite plave lampione koje ćemo zapaliti za Dražena, a tko želi može kod spomenika ostaviti zastavu, šal ili neko drugo obilježje.
U 16:00 organizirano ćemo posjetiti “Memorijalni centar Dražen Petrović”, a po završetku ćemo organizirano krenuti prema našem Maksimiru na nogometnu utakmicu Hrvatska-Škotska.
Vidimo se!

Foto: mok.hr

Povodom obilježavanja dvadeset godina od tragične smrti Dražena pogledajte cijeli dokumentarac iz 1993. godine o Draženovom životu!

[vsw id=”7nToXmFe4XA” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]