fbpx

Predstavljamo vam mladi dizajnerski dvojac Dies Gaudii!

Fashion Festival Croatia

Ivana i Andrijana svoje elegantne i ženstvene kreacije predstavit će na Fashion Festivalu Croatia u Varaždinu. Modni dvojac Dies Gaudii za taj modno-kulturni festival će dizajnirati haljinu iz razdoblja u kojem je živjela Marija Jurić Zagorka. Djevojke se tome raduju. A Scena.hr vam predstavlja modni dvojac Dies Gaudii koji polako, ali sigurno zauzima važno mjesto na modnoj sceni u Hrvatskoj. Djevojke su nam ispričale kako nastaju njihove kreacije, koji su im planovi, ali su se osvrnule i na probleme s kojima se susreću modni dizajneri.

Scena: Kako je došlo do suradnje vas i Fashion Festivala Croatia u Varaždinu?

Do suradnje je došlo kad nas je organizatorica Ivana Trošić kontaktirala i predstavila nam svoj projekt FFC. Svidjela nam se ideja  i koncept, posebno zato jer ćemo moći predstavit sebe Dies Gaudii kao mladi brand i izazov koji je postavljen, a to je da dizajniramo haljinu iz vremena u kojem je živjela Marija Jurić Zagorka.

Scena: Odakle crpite inspiraciju i koja je karakteristika vaših kreacija?

Inspiracija dolazi spontano, kad se najmanje nadamo. Obično nam se dogodi da kupimo neke materijale koji nam se sviđaju, ali tek kasnije nam se javi vizija i slika u glavi što bismo od toga mogle napraviti. Nadopunjavamo se, nadovezujemo u stvaranju. Mogla bih reći da svaki put kad se javi inspiracija vlada uzbuđenje i nestrpljive smo dok haljinu ne dovršimo i dok ju ne vidimo gotovu. Posebna je to sinergija između nas dvije dok stvaramo. Prihvaćamo sugestije jedna od druge. I dok izrađujemo haljinu dogodi se da skica koju smo prvobitno nacrtale ne odgovara onom što smo proizvele jer se u ‘hodu’ događa da nešto promijenimo. A karakteristika haljina je da su uvijek elegantne, profinjene, ističu ljepotu ženskog tijela i zrače energijom jer svaku haljinu radimo s ljubavlju i entuzijazmom.

Scena: Modna industrija ima velik utjecaj na gospodarstvo u svijetu, no kakvo je stanje u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je nažalost modna industrija pala na jako niske grane. Nažalost, proizvodnja tekstila se prebacila u Kinu i znamo svi kakva je situacija na tržištu. Ali uvjerene smo da kod nas ima jako puno novih mladih snaga kojima treba dati priliku da stvaraju.  Haljine koje mi stvaramo isključivo je djelo naših ruku. Od skice pa do one zadnje perlice koju ušivamo na haljinu. Vjerujemo da će ljudi shvatiti da nije sve uvozno bolje i da će naučiti cijeniti ono što je proizvedeno ovdje u Hrvatskoj.

Scena: Koji je najveći problem dizajnerima u Hrvatskoj?

Najveći problem dizajnerima u Hrvatskoj su financije. Rastrganost između stvaranja kolekcije,  što bismo nazvali ‘za svoju dušu’  i stvaranje onog što  od dizajnera traži klijentica. Mi smo uspjele balansirati to jer radimo haljine po narudžbi i ideji klijentica, ali i haljine za svoju dušu koje ‘mame’ uzdahe dok ih stavimo u izlog. Klijentice koje dođu sa nekom svojom idejom rado savjetujemo i dodamo neki svoj završni dodir toj haljini. Na kraju se trudimo da je klijentica zadovoljna, ali i naš osjećaj da smo odradile dobar posao je važan jer nam daje vjetar u leđa.

Scena: Jeste li sudjelovali na nekoj velikoj manifestaciji?

Tvrtka Dies Gaudii  postoji tek godinu dana. Mladi smo i imamo u planu sudjelovati na manifestacijama koje nam se budu činile dobre kao ‘odskočna’ daska za napredovanje u poslu.

Scena: Na koji način nastaje neka kolekcija, ideje, crteži…?

Kolekcija nastaje spontano. Teško je bilo što stvoriti onako – eh, idem ja sad napraviti kolekciju. Nemoguće. Isto kao što skladatelj sklada, ili slikar slika. Tako i mi otvorimo srce i dušu i pustimo da samo dođe. Ponekad prije spavanja dok tonem u san, ponekad dok razgovaramo o nekim idejama i slike same nailaze. Tada to skiciramo i raskopamo ormar s materijalima da vidimo s čim raspolažemo i što trebamo kupiti za taj model za koji imamo ideju. Vlada opća radost i uzbuđenje dok haljinu krojimo i šivamo. Sam taj postupak ponekad traži jako puno vremena i strpljenja. Zna se dogoditi da nam se ne svidi ono što vidimo, ali brzo dođe ideja što promijeniti i napraviti da bi zavladao nama onaj potpuni osjećaj zadovoljstva i ispunjenja  kad je haljina gotova…

Scena: Gdje nabavljate materijale i koje najviše materijale koristite?

Materijale nabavljamo gdje god možemo naći nešto zanimljivo i ono što se uklapa u našu viziju. Mislim da je i to jedan problem dizajnerima u Hrvatskoj jer nemamo toliko novaca da bismo u tvornici naručili da samo za nas izrade neku čipku ili slično. Ali isto tako nas natjera da od jednostavnih materijala napravimo nešto posebno, drugačije. Koristimo čipke, musline, šifon svilu, saten svilu, til, brokat….

Scena: Što ćete predstaviti na FFC-u?

Na FFC-u ćemo predstaviti kolekciju  vjenčanica, a druga revija će biti kolekcija večernjih haljina.

Scena: Koliko se moda kroz povijest ponavlja i što je ove godine ‘in’?

Budući da smo mi fokusirane više na vjenčanice i večernje haljine pratimo što se događa na tom polju. Tu su Elie Saab i Zuhair Murad dizajneri koje usmjeravaju buduće mladenke što će odjenuti za svoj najvažniji dan u životu. Internet je moćna stvar, tako da su klijentice potpuno informirane što se događa na svjetskim modnim scenama. Čipka je već neko vrijeme nezaobilazna, bilo da se radi o čipki u aplikacijama ili bogate bordure od čipke – reljefne čipke s cvjetićima. Haljine su za razliku od prijašnjih godina, laganije i lepršave. Iako postoje modeli koji nikad ne prestaju biti zanimljivi kao što je vjenčanica Grace Kelly. Mislimo da se moda kroz povijest ponavlja, uvijek se vrate neki zanimljivi detalji koji se ukomponiraju u neku modernu i novu ‘priču’. To je kao kad od istih sastojaka od kojih pečete kolač, napravite nekoliko različitih novih kolača….

Scena: Tko nosi vaše kreacije?

Naše kreacije najviše nose mlade samosvjesne djevojke i žene koje žele izgledati elegantno , profinjeno i ženstveno. Volimo naglasiti da nismo samo dizajnerice koje svoje haljine skiciraju i daju nekome da ih sašije. Mi same radimo svoje haljine od početka do kraja. U slučaju da klijentica dođe sa nekom svojom idejom, trudimo se taj model napraviti tako da klijentica dobije ono što želi i što joj najbolje pristaje. Predlažemo i savjetujemo vođene svojim iskustvom  i znanjem koje smo stekle radeći ovaj posao već desetak godina.