fbpx

Zahtjev Europskoj komisiji za zaustavljanje tužbi protiv novinara

Zagreb…

medijaEuropska federacija novinara (EFJ) zajedno je s 25 organizacija potpisala pismo Europskoj komisiji sa zahtjevom da se na europskoj razini poduzmu mjere za rješavanje prijetnji brojnim parnicama protiv novinara, aktivista i sindikalista – poznatih i pod nazivom SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) – kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija.
U pismu su naglasili:
– Broj strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) u porastu je u cijeloj Europskoj uniji. Šokirani smo koliko je zabiljezeno pokušaja suzbijanja aktivnosti u javnom interesu i svjesni da je to samo vrh ledenog brijega. Neravnopravnost olakšava pritisak, što rezultira manjkom nadzora i slabljenjem aktivnosti važnih za javni interes. Uzrok trenutnog stanja je postojanje zloporaba građanskih tužbi za klevetu ili zaštitu ugleda i nedostatak međunarodnog prava EU, kao i nepostojanje mjera koje bi osigurale temeljno pravo u svim državama članicama. Stoga predlažemo niz kratkoročnih i srednjoročnih mjera kako bi se stvorilo povoljno demokratsko okruženje u cijeloj Europskoj uniji.”
EFJ se pridružuje svojim partnerskim organizacijama pozivajući Europsku komisiju da provede sljedeće pravne reforme:
– ažurirati i izmijeniti uredbe Bruxelles I i Rim II, koje se odnose na pravila o nadležnosti i izboru zakona o kleveti
– predložiti direktivu kojom bi se uredila proceduralna jamstva za cijeli EU
– uvesti proračunske mjere za potporu žrtvama SLAPP-a.
Pismo u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici.
Problem SLAPP-tužbi posebno je izražen u Hrvatskoj. Rezultati godišnje ankete koju provodi Hrvatsko novinarstvo društvo pokazali su da je trenutno aktivno 905 tužbi protiv novinara i medija od kojih tužitelji potražuju gotovo 68 milijuna kuna. Od 23 medija koji su odgovorili na anketu, 18 ih ima aktualni sudski spor zbog povrede časti i ugleda u svojim novinarskim prilozima.

Foto: Arhiva