fbpx

Život na sjeveru: O životu na sjeveru Norveške

Na HRT…

Život na sjeveruHrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 5. lipnja 2019. godine, na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21:05 sati u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet prokazati dokumentarni film vlastite produkcije Život na sjeveru.
Film Život na sjeveru autora Dragana Nikolića istražuje koliko su jaki arktički korijeni Norveške te jesu li dio suvremenog nacionalnog identiteta. Pored toga, bavi se Život na sjeveruizazovima ribarenja iznad sjeverne polarnice kao i norveški prihodima od izvoza morske hrane, te pitanjem mogu li oni nadvisiti one od nafte i plina i kada, te održivosti ribarstva i eksploatacije fosilnih goriva.
Film otkriva i kako je nekad malo trgovačko mjestašce 20 stupnjeva južno od Sjevernoga pola izraslo u globalno žarište za biotehnologiju i grad u kojemu je cijena Život na sjeverunekretnina gotovo dosegnula one s pariške lijeve obale te na čemu počiva simbioza društva znanja, inovacija i poduzetništva u Tromsou.
Iskustvo života u polarnom danu i noći, krajolik bez drveća kao i ubrzane klimatske promjene također su neke od zanimljivosti ovog filma, a gledatelji će također upoznati i najsjevernijeg katoličkog biskupa na svijetu koji drži misu za jednog vjernika, i do 300 kilometara daleko od župne crkve.

Život na sjeveru
Autor: Dragan Nikolić
Snimatelji: Jure Ožić-Bebek, Davor Kustor, Bojan Draksler
Montažer: Igor Šumiga
Proizvodnja: Odjel IMS-a HTV-a, 2019.

Foto: Press