fbpx

Zanimljivost o seriji ‘Crno bijeli svijet’!

HRT…

Crno bijeli svijet prilagođena osobama oštećena sluha i vida

Crno bijeli svijetHrvatska radiotelevizija prilagodila je seriju ‘Crno bijeli svijet‘ osobama oštećena sluha i vida. Serija kreće s emitiranjem u ponedjeljak 2. ožujka i emitirat će se svaki dan od ponedjeljka do četvrtka u 20,00 sati na Prvom programu HTV-a. Slijepe i slabovidne osobe seriju će moći pratiti na Drugom programu Hrvatskog radija.
Naime, istovremeno s televizijskim emitiranjem serije, na HRA2 emitirat će se i naracija/audiodeskripcija za slijepe i Crno bijeli svijetslabovidne osobe. Riječ je o dodatnim verbalnim opisima scena koji se emitiraju u vrijeme zvučnih pauza (tišina), kao pomoć u razumijevanju i ostvarivanju što potpunijeg dojma emisije za osobe oštećena vida. Osobe oštećena sluha seriju će moći pratiti uz titlove na teletekst stranici 888, na način na koji i inače prate HRT-ove sadržaje uz ovu stranicu. Ondje je aktivna prilagođena tekstualna forma koja prati sadržaj programa/emisije kao pomoć u razumijevanju i ostvarivanju što potpunijeg dojma za osobe oštećena sluha.
Također, gledatelji koji HRT-ove programe prate putem zemaljskih odašiljača (ne putem kabelskih i IPTV operatera – Max-TV, B-Net…) na svojim će prijamnicima moći aktivirati tzv. DVB titlove. DVB titlovi se uključuju/isključuju pritiskom tipke na daljinskom upravljaču TV prijamnika koja nosi oznaku SUBTITLE ili STTL, ali može imati i druge oznake, ovisno o proizvođaču.
HRT poziva svoje korisnike oštećena sluha i vida da u ponedjeljak 2. ožujka u 20,00 sati gledaju i slušaju ‘Crno bijeli svijet’ na  Prvom programu HTV-a i Drugom programu Hrvatskog radija te jave svoje primjedbe, dojmove i sugestije na mail: tvzasve@hrt.hr!

Foto: Press