fbpx

Hurem preuzima kontrolu!

Hurem preuzima kontrolu!

Posljednja sezona najpoznatije turske serije na svijetu, ‘Sulejman Veličanstveni‘, koju od večeras pratimo na RTL Televiziji, opisuje događaje u razdoblju  od 1543. do 1566. godine, odnosno od smrti princa Mehmeta do sultanove smrti.

Hurem, Sulejman

Pri povratku u dvor Hurem zatekne kaos i nered oko svog voljenog sultana te odluči i njega i svoj harem dovesti u red. Ipak, ništa je nije moglo pripremiti na vijest o smrti najstarijeg sina Mehmeta. Vrativši se natrag u palaču Hurem više ništa na želi prepustiti slučaju pa naredi Zumbul-agi da pazi na sultana i njezinu djecu jer je nakon smrti sina Mehmeta postala puno opreznija pred neprijateljima… Strahujući od novih napada, Hurem osmisli tajni prolaz u palači putem kojeg uspijeva prisluškivati i kontrolirati Sulejmana, pa čak i sjednice Divana. S obzirom da su sva četiri princa odrasla, Sulejman ih pozove da dođu u palaču prisustvovati obredu pristupanja Džihangira u janjičare, ali i kako bi im obznanio koji će od njih postati upravitelj Manise.

Sulejman

Janjičari se ponude otpratiti princa Mustafu do palače, za što uskoro dozna i Rustem-paša koji je, u međuvremenu,  postao veliki vezir. U strogo čuvanim povijesnim zapisima zabilježeno je da su i Hurem i Sulejman teško podnijeli iznenadnu smrt voljenog sina Mehmeta. Sulejman je 1541. svog drugog sina imenovao za guvernera Manise, koja se odavno smatrala pokrajinom ‘nasljednika na prijestolju’, dok je prvog sina Mustafu imenovao guvernerom pokrajine Amasije. Sve je ukazivalo da će Mehmet, kojeg je krasio epitet najpametnijeg  princa, postati sljedeći sultan Osmanskog carstva. No 1543. mladi Mehmet iznenada umire od boginja (povjesničari sumnjaju da je namjerno zaražen tako što mu je poslana zaražena konkubina), a vijest o smrti omiljenog sina Sulejmana je zatekla dok se vraćao iz mađarske kampanje, u kojoj je proveo šest mjeseci i 23 dana. Sultana i njegovu ženu zgrozila je smrt 21-godišnjeg sina, te su tri dana bdjeli nad Mehmetovim mrtvim tijelom… Kako bi odao počast svom sinu, Sulejman je naredio izgradnju veličanstvene džamije imena ‘Sehzade Mehmed Camii’ u Istanbulu od strane poznatog arhitekta Mimara Sinana. To je bilo prvo veliko djelo najvećeg osmanskog arhitekta i smatra se prvim remek-djelom klasične osmanske arhitekture.

Ne propustite pogledati novi nastavak serije „Sulejman Veličanstveni“, večeras u 21 sat na RTL Televiziji!