fbpx

Mimar Sinan najbolji Sulejmanov arhitekta!

Mimar SinanMimar Sinan u večerašnjoj epizodi ‘Sulejmana Veličanstvenog’ je arhitekt koji je sultanu služio do kraja života, stvarajući pritom povijesne građevine koje su obilježile 16. stoljeće.
Na pohodu prema Moldaviji (Rumunjskoj) Sulejmanova vojska stala je kod rijeke Prut jer su svi pokušaji izgradnje mosta preko nabujale rijeke propali. Sultan je ljut jer je prisiljen utaboriti se na najmanje mjesec dana, no Matrakči se na vrijeme sjeti čovjeka koji je vojsku nekoliko puta spasio na putu za Perziju, a koji će sigurno naći rješenje za Sulejmanove probleme. Riječ je Sinanu iz Agirnasa, čovjeku kojeg je pokojni Ibrahim-paša uzeo u svoju službu i koji će, ako to sultan odobri, za samo dva tjedna sagraditi most preko kojeg će cijela sultanova vojska prijeći divlju i nemirnu rijeku.
Sinan nije izmišljen lik u ‘Sulejmanu Veličanstvenom’, već je uistinu postojao u razdoblju vladavine čak četvorice sultana, Selima I, Sulejmana I, Selima II i Murata III. Rođen kao sin armenskih klesara, pravim imenom Josif (1489.-1588.), dospio je u tadašnji Carigrad još kao dječak i u početku je služio u inženjeriji janjičarske vojske gdje je postao pravi stručnjak za gradnju svih vrsta utvrda, vojnih infrastruktura, cesta, mostova i vijadukata. Zahvaljujući svojem radu, Sinan je nakon nekoliko godina postao glavni carski arhitekt (zahvaljujući upravo Lutfi-paši), pa je vještine koje je stekao u vojsci primijenio na gradnju vjerskih objekata i ostalih građevina.
Mimar SinanPrvi veliki rad mu je bio Prinčeva džamija u Istambulu 1548., a daleko najpoznatiji je po Sulejmanovoj džamiji u Istambulu. Projektirao je i most Mehmed paše-Sokolovića na Drini kod Višegrada te zajedno s učenikom Mimarom Hajrudinom sagradio Stari most u Mostaru. Sinan je na različitim mjestima u Osmanskom Carstvu sagradio preko 476 građevina (njih 196 još uvijek postoji): 84 velike džamije, 52 male džamije, 57 škola Kurana (medresa), 7 čitaonica, 17 javnih kuhinja, 20 karavan-saraja, 22 mauzoleja, 48 kupališta (hamama), 35 odmorišta (saraja), 3 bolnice, 5 akvadukta, 8 mostova i 8 skladišta. Umro je 1588. i sahranjen je u grobnici koju je sam dizajnirao, neposredno izvan sjevernog zida uz Sulejmanovu džamiju u Istambulu, blizu dvoje ljudi koje je naviše poštivao, sultana Sulejmana i njegove supruge Hurem.
Mimara Sinana tumači legenda turskog glumišta, Gürkan Uygun, koji je u svojoj 23 godine dugoj karijeri postao poznat po brojnim kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama. No ipak će svima ostati u pamćenju po ulozi Mematija koji je više od 10 godina tumačio u turskoj seriji ‘Dolina vukova’.
U večerašnjoj epizodi serije ‘Sulejman Veličanstveni’ imat ćemo priliku vidjeti što će Mustafa učiniti kada otkrije da se u njegovom haremu nalazi Gabriellina izgubljena sestra te kako se djevojke iz harema bune zbog neisplaćenih bonusa. Hurem će pokušati uvesti reda u harem, no sultanija Šah u nemirima vidi priliku za još jedan napad na Hurem…
Ne propustite pogledati novu epizodu ‘Sulejmana Veličanstvenog’, večeras u 21:15 sati na RTL Televiziji!