Siniša Kovačić: HRT je zadužena je za očuvanje trajnih vrijednosti hrvatskoga društva
Piše: redakcija On 24 svi., 2016 At 04:51 PM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Zagreb…

Predstavljen ‘Leksikon radija i televizije’ – drugo izdanje

Siniša Kovačić– Ovo nije isključivo leksikon Hrvatske radiotelevizije, nego leksikon radija i televizije u cijelosti. Za tu je širu sliku zaslužna upravo Hrvatska radiotelevizija, jedan od najstarijih medija u jugoistočnoj Europi. Kao javni radiotelevizijski servis Hrvatska radiotelevizija zadužena je za očuvanje trajnih vrijednosti hrvatskoga društva, što se ogleda u nizu programa i sadržaja. Ovaj Leksikon, koji ponovno izdajemo u godini za nas važnih obljetnica, dodatno oslikava tu našu predanost i obvezu, ali nas istodobno i podsjeća na sva naša postignuća i potiče da budemo još bolji u budućnosti – istaknuo je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić.
U godini obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT − HTV) Hrvatska radiotelevizija izradila je i danas predstavila drugo, izmijenjeno i nadopunjeno izdanje ‘Leksikon radija i televizije‘. Polazeći od prvoga izdanja iz 2006., drugo je izdanje Leksikona nadopunjeno novim pojmovima i sadržajima, što ga čini vrijednim i zanimljivim tekstom te važnim zapisom o stvaranju i razvoju Hrvatske radiotelevizije od početaka do danas.
leksikon radija i televizijePredstavljanju Leksikona radija i televizije, koje je održano u velikome radijskom koncertnom studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije nazočili su, među ostalima, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, pomoćnik ministra kulture Davor Trupković, predstavnici Nadzornoga odbora HRT-a, Programskoga vijeća HRT-a i Ravnateljstva HRT-a te predstavnici drugih medija i zaposlenici Hrvatske radiotelevizije.
Leksikon radija i televizije sastoji se od dviju cjelina – abecednoga dijela te dijela priloga – ujedno nudeći vrijedne podatke o elektroničkim medijima u širemu smislu. U abecednome dijelu čitatelj može pronaći sve hrvatske nacionalne i regionalne televizije te radiotelevizijske sustave u svim europskim i poznatijim svjetskim državama, nacionalne i regionalne radijske postaje, popis osoba važnih za povijest radija i televizije u Hrvatskoj i svijetu te važne pojmove o radiju i televiziji, programima i sadržajima.
– U odnosu na prvo izdanje vrlo je malo pojmova ostalo isto, većina je dorađena, proširena, neki su pojmovi napisani prvi put, uveden je znatan broj novih osoba, tehničkih pojmova i povijesnih događaja“, naglasio je glavni urednik Leksikona radija i televizije Mirko Galić. „Osim toga, u ovome je izdanju prvi put iscrpno opisana povijest Hrvatske radiotelevizije i ljudi koji su je stvarali. Time je Leksikon postao doista vrijednim i važnim pojmovnikom te zapisom ključnih događaja i bogate povijesti Hrvatske radiotelevizije na koju možemo biti iznimno ponosni – dodao je Mirko Galić.
U dijelu priloga sadržane su sve relevantne informacije o bogatoj povijesti radiodifuzije i televizije u Hrvatskoj, Hrvatskoj radioteleviziji u Domovinskome ratu, Radioteleviziji Zagreb tijekom Hrvatskoga proljeća, povezanosti televizije i književnosti, filmskoj produkciji te serijskoj igranoj proizvodnji. Navedeni su i važni datumi u povijesti Hrvatske radiotelevizije. Primjerice, dobitnici godišnjih nagrada te nagrada Gordan Lederer, Joško Martinović i Orlando. Taj je dio Leksikona njegova središnja i najvažnija sastavnica.
leksikon radija i televizijeLeksikon radija i televizije će, osim u tiskanome izdanju u nakladi od 700 primjeraka, od danas biti dostupan i u digitalnome izdanju na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije obljetnica.hrt.hr.
Osim klasičnoga elektroničkoga formata, Leksikon radija i televizije bit će dostupan i u obliku Wikipedije te će se na njemu moći raditi i proširivati ga novim sadržajima. Na taj će način biti otvoren za stalno nadopunjavanje te organsko širenje i produbljivanje sadržaja, čime će se omogućiti da Leksikon radija i televizije sadržava podatke o svim relevantnim pojmovima, događanjima i pojedincima koji su zaslužni za stvaranje radijskih i televizijskih programa.
Uz vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Sinišu Kovačića i glavnoga urednika projekta Mirka Galića o Leksikonu radija i televizije govorili su i Antun Vujić te Zdenko Ljevak.

Foto: Dražen Pajtlar za HRT

comment closed