fbpx

Rođendansko tisućito izdanje emisije More

HRT…

Emisija More tijekom više od tri desetljeća postala je jedan od zaštitnih znakova javne radiotelevizije te je jedna od najgledanijih emisija u hrvatskome televizijskom eteru

More, Branislav BimbasicU nedjelju 28. veljače jedna od najgledanijih emisija Hrvatske radiotelevizije, emisija More, obilježit će svoje tisućito emitiranje. Emisiju pod nazivom Ljudi, more, obale sad već davne 1982. osmislio je i pokrenuo Branislav Bimbašić, tadašnji dopisnik Televizije Zagreb iz Pule. Autori prvih morskih televizijskih priča bili su iz Pule Branislav Bimbašić, Valnea Delbianco i Branko Blažina, a iz riječkoga studija pridružili su im se Jaroslav Kovačević, Marija Končar, Nikolina Majster i Zdravko Kleva. Početkom devedesetih voditelji emisije iz Rijeke su Antonela Galić, Zdravko Kleva, Vladimir Rončević i Odri Ribarović.
Prvo More iz HRT-ova centra u Splitu emitirano je polovicom listopada 1999. godine. Urednik i čovjek od mora Mladen Mateljan dugo se borio i na kraju izborio da emisija More, ljudi,obale, nakon što se preselila u More, Mladen MateljanRijeku, stigne i do Dalmacije. U svečanome tamnom odijelu i sa šalpetom (kravatom) oko vrata objavio je gledateljima da će se nova, slana emisija More ubuduće emitirati jednom mjesečno i iz Splita. Prvoj splitskoj emisiji uz urednika Mateljana svoj su obol dali Ranko Stojanac, Petar Vlahov, Ante Granik i Vedran Benić.
Gledatelji su emisiju primili s oduševljenjem. Bio je to korak naprijed u decentralizaciji televizijskoga programa i približavanju gledateljima duž cijeloga Jadrana.
– Ne zaboravimo, u Dalmaciji je najveći broj naseljenih otoka i brojno otočko stanovništvo novu je emisiju prihvatilo kao svoju. Dobili su svoju priliku da i na televiziji vide i čuju ponešto o svojim otočkim problemima, kao što je, primjerice, povezanost s kopnom, da vide svojega susjeda koji lovi ribu ili se bavi nečim zanimljivim – kaže jedna od urednica splitske emisije Nada Šurjak. Nekako u to vrijeme, zahvaljujući novinaru Branku Nađvinskom, emisija je dobila i svoju prvu e-adresu na koju su se počeli javljati gledatelji. Uz Nadu Šurjak urednici su emisije i Franka Jović Tonkli i Dominik Strize.

More

Forma je emisije gotovo otpočetka emitiranja dokumentarna. Uvijek je sadržavala priče o takozvanim malim ljudima, ribarima, pomorcima, težacima, njihovim životima i pogledima na život.
Nada Surjak, More– Danas se ipak ne može pobjeći od problemskih tema, katkad ni od politike. Srećom, one su prisutne u najmanjoj mogućoj količini, pa gledatelji emisiju još uvijek doživljavaju kao otklon od grube svakodnevnice u kojoj ih bombardiraju lošim vijestima. More im nudi lijepe priče, još ljepše snimke mora, sunca, kamenja, pa mnogi znaju reći da je More jedini televizijski sedativ – kaže Nada Šurjak, koja će iduće godine obilježiti četrdeset godina rada na Hrvatskoj radioteleviziji. Napravila je na tisuće reportaža, izvješćivala s mnogih događanja, surađivala u brojnim emisijama, ali emisija More jedna joj je od najdražih.
Emisija More tijekom više od tri desetljeća postala je jedan od zaštitnih znakova javne radiotelevizije te je jedna od najgledanijih emisija u hrvatskome televizijskome eteru. Na rasporedu je svake nedjelje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 13.20. Ekipa Mora rođendansku će emisiju proslavitii radno, odnosno stvarajući nove priče za svoju vjernu publiku.

Foto: Press