fbpx

Proglašeni pobjednici 13. Zagreb Film Festivala!

Zagreb…

Zagreb Film festivalNa konferenciji za medije koja je održana danas u kinu Europa, objavljeni su pobjednici 13. Zagreb Film Festivala. Zlatna kolica za najbolji film dodijeljena su mađarskom filmu Saulov sin redatelja Laszla Nemesa, Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je francuski film Nekoliko sekundi redateljice Nore El Hourch, a najboljim filmom u programu Kockice proglašen je Zvjerka Daine O. Pusić. Žiriji su u svakoj od kategorija dodijelili i posebna priznanja. Najboljim filmom programa ‘PLUS+ proglašen je nizozemski Princ redatelja Sama de Jonga, a HT nagradu publike osvojio je francuski film Novi klinac u režiji Rudija Rosenberga.
O najboljim filmovima iz programa PLUS namijenjenog mladima odlučivao je žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu: Nino Potrkač, Josip Čačković, Natalie Dech, Eva Lotta Čimbur Pukšec, Dora Subotić. Žiri je nagradu dodijelio nizozemskom filmu Princ u režiji Sama de Jonga.
O pobjednicima u kategoriji kratkometražnog igranog filma i programa Kockice odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Andrei Creţulescu, redatelj, dobitnik Zlatnih kolica za najbolji kratkometražni film 2014.; Sata Cissokho, koordinatorica festivala te Sonja Tarokić, redateljica. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film dodijeljena su francuskom filmu Nekoliko sekundi redateljice Nore El Hourch. Posebno priznanje u natjecateljskom programu kratkometražnog igranog filma dodijeljeno je filmu Nemir redateljice Ene Sendijarević. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film iz programa Kockice dodijeljena su filmu Zvjerka u režiji Daine Oniunas-Pusić. U programu Kockice dodijeljena su i dva posebna priznanja. Dobili su ih filmovi Nas dva Andrije Mardešića i Piknik Jure Pavlovića.
Pobjednike u kategoriji dugometražnog igranog filma odabrali su predstavnici žirija u sastavu: Levan Koguashvili, redatelj filma Spojevi naslijepo (dobitnika Zlatnih kolica za najbolji dugometražni igrani film 2014.); Cristoph Thoke, producent i Jessica Woodworth, redateljica. Žiri je Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog igranog filma dodijelio mađarskom filmu Saulov sin redatelja Laszla Nemesa. Posebna priznanja u spomenutoj kategoriji dodijeljena su dvama filmovima, danskom filmu Rat u režiji Tobiasa Lindholma i australskom filmu Tanna u režiji Bentleya Deana i Martina Butlera.
Poznat je i dobitnik HT Nagrade publike. Riječ je o francuskom filmu Novi klinac redatelja Rudija Rosenberga koji je ocijenjen najvišom prosječnom ocjenom, 4.8.

Foto: Press