fbpx

Završeno snimanje trilogije ‘Winnetou’ u Hrvatskoj

Snimano na 20 lokacija…

Winnetou– Najveći izazovi tijekom snimanja bile su teško pristupačne lokacije, organizacija velikog broja statista i glumaca, snimanje masovnih scena s oko 70 konja i jahača te izgradnja impozantne scenografije na više lokacija. Najveća korist projekta svakako je veliko iskustvo koje smo stekli. Osim toga treba istaknuti i više od 30.000 noćenja u smještajnim kapacitetima na svim lokacijama snimanja te izuzetnu turističku promociju koju je Hrvatskoj ovaj projekt donio. Uz sve navedeno, a u svrhu turizma, lokalnim zajednicama na raspolaganju ostaju i dijelovi scenografije – rekao je producent trilogije Winnetou Aleksandar Črček.
Nakon ukupno 67 snimajućih dana na oko 20 lokacija uspješno je završeno snimanje tri nastavka priče o indijanskom poglavici iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Proizvodnju u Hrvatskoj servisirala je domaća producentska kuća Aleks Produkcija, na setu je tijekom četiri mjeseca radilo 220 filmskih profesionalaca, a početak distribucije očekuje se oko Božića 2016. godine. Nakon završetka snimanja u Hrvatskoj projekt seli u Njemačku gdje će dio statista i glumaca dovršiti snimanje. Produkcijski dio ekipe, pak, radi na zatvaranju projekta i konzerviranju objekata koji ostaju na lokacijama.
– Rad s internacionalnom ekipom bio je izuzetno zahtijevan ali ujedno i kvalitetan. Isto tako, s obzirom na to da je riječ o jednom od najvećih projekata koji se u zadnjih nekoliko godina snimao u Hrvatskoj, nismo imali izbora nego se uklopiti što i nije bilo posebno teško s obzirom na to da su svi izuzetno profesionalni kakva je, uostalom, bila i suradnja. Sve u svemu odlično iskustvo -zaključio je na kraju Črček.
Snimanje trilogije o Winnetouu realiziralo se kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Režiju za sva tri nastavka Winnetoua potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker. U glavnim ulogama su Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, Nik Xhelilaj u ulozi Winnetoua, Iazua Larios kao Nscho Tschi, Milan Peschel kao Sam Hawkens, Jürgen Vogel kao Joseph Rattler te srpski glumac Gojko Mitić kao Magua/Tangua (iz originalne glumačke postave Winnetoua iz ’60-ih godina). Od hrvatskih glumaca u filmu igraju Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec, Marko Cindrić
Među hrvatskim članovima filmske ekipe su i voditelji sektora poput scenografa Damira Gabelice, kostimografkinje Nevene Čaklović, direktora filma Dragana Josipovića – Jossa, prvog pomoćnika redatelja Vida Spindlera, koordinatora akcijskih scena Alde Tončića, trenera konja Ive Krištofa, majstora scene Igora Stikovića, majstora za specijalne efekte Branka Repalusta itd

Foto: Press