fbpx

Julian Assange: Cijena istine

Julian Assange: Cijena istine iduće srijede na HTV1

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 15. prosinca 2021. godine na Prvom programu (HRT- HTV1) u terminu od 21.05 u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet prikazat će dokumentarni film Julian Assange: Cijena istine.

Julian Assange

Producentska kuća “Première Lignes” posljednjih je 10 godina istraživala Assangea i organizaciju WikiLeaks. U svom prvom filmu 2011. godine intervjuirali su Juliana Assangea i njegov tim te svijetu predstavili ove nove aktiviste koji se bore za transparentnost i pravo na informacije.

Julian Assange

Godine 2013. ponovno su se susreli s Julianom Assangeom i intervjuirali ga u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje je izjavio da je društvo zgroženo ekscesivnim ponašanjem vlasti i da se osjećao dužnim suprotstaviti im se. Tada nije ni slutio da će provesti sedam godina unutar četiri zida pod cjelodnevnim nadzorom kamera.

U posljednjih je deset godina Wikileaks bio pod stalnim pritiskom američke vlade. No stranica je nastavila objavljivati kompromitirajuće dokumente koji na vidjelo iznose istine koje oblikuju naš svijet.

Godine 2016. njezina intervencija na američkim izborima odigrala je presudnu ulogu u izboru Donalda Trumpa. Godine 2017. pokušala je na sličan način utjecati i na ishod francuskih izbora.

Kroz sve ove godine, tim “Première Lignesa” nastavio je istraživati i snimati nove intervjue. Susreli su se i s ocem Juliana Assangea, koji redovito posjećuje sina u zatvoru Belmarsh pokraj Londona. Također su razgovarali i s njegovim odvjetnicima koji osuđuju Assangeovo zatvaranje.

Danas se Julian Assange i WikiLeaks nalaze na prekretnici. Za svoje protivnike Assange je špijun i izdajica koji zaslužuje sve što ga je snašlo. Za njegove pristalice zahtjev za izručenje ozbiljan je napad na slobodu informiranja, zajamčen prvim amandmanom američkog Ustava. Hoće li se danas-sutra, zbog suradnje s WikiLeaksom, na optuženičkoj klupi naći i “The Guardian”, “Der Spiegel” ili “Le Monde”?

Foto: Press HRT