fbpx

KINO ZA SVE: Senzorne projekcije za djecu s teškoćama u razvoju

Zagreb…

KINO ZA SVE– Travanj, mjesec u kojem posebno obilježavamo i ukazujemo na potrebu za osvještavanjem poremećaja iz autističkog spektra, Hrvatski filmski savez ponovno pod motom Kino za sve i dostupno svima organizira senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru kako bi se ukazalo na to da su osobe s ovim poremećajem važan i sastavni dio našeg društva – poručuju organizatori.
Senzorne projekcije održat će se u travnju, mjesecu u kojem posebno obilježavamo i ukazujemo na potrebu za osvještavanje poremećaja iz autističkog spektra i to Zagrebu u kinu Tuškanac, 11. travnja s početkom u 11 sati, u Varaždinu, u kinu Gaj, 15. travnja u 10 sati, Koprivnici u kinu Velebit u 11 sati, te Bjelovaru, 30. travnja u 10h u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.
– Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti. Inkluzivne projekcije namijenjene su djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije – kažu organizatori.
Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Projekt senzornih projekcija prepoznali su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi puta i održane, te Društvo hrvatskih filmskih redatelja.
Nakon Zagreba, projekcije su bile u Varaždinu, a ideja je da se barem jednom mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem što uspješnije integracije i inkluzije djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu, želimo da sva djeca imaju jednake prilike u svemu pa tako i u odlascima i uživanju u filmovima i kinu.
Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, već stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.
Pod motom kino na sve i dostupno svima na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova. Ovog travnja družimo se na senzornim projekcijama u kinima dostupnima svima: u kinu Tuškanac, kinu Gaj, Kino Velebit i Bjelovaru!
Ljubazno molimo sve zainteresirane da potvrde svoj dolazak do 10. travnja na e-mail: [email protected] ili na broj mobitela 0918811900 s informacijama o broju mjesta koje trebate.

Foto: Press