fbpx

Mali dimnjačar ponovno na sceni u Splitu!

HNK Split…

Mali dimnjačarMali dimnjačar, dječja opera Benjamina Brittena ponovno je na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak i subotu, 20. i 22. studenog. U ovoj razigranoj glazbeno-scenskoj priči o dječjem prijateljstvu i solidarnosti zajedno i ravnopravno učestvuju operni profesionalci i djeca. Uloge Crnog Boba i Toma i na predstojećim će izvedbama tumačiti Giorgio Surian, bas-bariton vrhunske međunarodne karijere, dok naslovnu ulogu malog dimnjačara tumače dječaci Andrej Bartul Jabuka i Ante Grgić. Dirigent je maestro Hari Zlodre, a predstavu režira Jelena Posavec Tušek.
Predstava je svoju premijeru imala u svibnju ove godine u zajedničkoj organizaciji udruge Ljubitelji glazbe i HNK Split. Zanimljivo je da ulogu Clema, sina Crnog Boba igra tenor Stefano Surian, student prve godine pjevanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi svoga oca Giorgia uz kojega će i debitirati u svojoj prvoj profesionalnoj opernoj ulozi.
Mali dimnjačar je komična, ali i edukativna glazbeno-scenska priča o siromašnom devetogodišnjem dječaku Samu koji, da bi preživio, mora čistiti dimnjake. Kada dospije u nevolju, odnosno zapne u dimnjaku gospodske kuće, tamošnja djeca odluče mu pomoći.
Svakako najzvučnije ime ove produkcije je bas-bariton svjetskog glasa Giorgio Surian, koji je u povodu premijere naglasio: “Poziv da nastupim u Malom dimnjačaru bez razmišljanja sam prihvatio motiviran altruističkom inicijativom moje kolegice Žane Marendić Bučević i maestra Harija Zlodre da se obnovi operna publika. A to se može napraviti samo tako da se mladima pokaže što je opera, najkompleksnije umjetničko djelo u kojem se sve grane umjetnosti spajaju, od glume, pjevanja, sviranja, arhitekture, scenografije, kostimografije, pa šminke, frizeraja… cijeli je to jedan veliki svijet u malom. Šteta bi bila izgubiti takvu umjetničku granu i zato nisam mogao odbit poziv kolega koji su napravili ovo veliko djelo kojim možemo djeci približiti operu. Ponosan sam što sudjelujem u jednoj ovako značajnom ostvarenju. Jer ovo je prava velika predstava, samo u maloj operi, napisanoj baš za djecu”.
Izvedba u četvrtaka započinje u 19,30 sati, a ona u subotu u 18,00 sati.

Foto: Press