fbpx

MaxArtFest: Međunarodni umjetnici na Kvaternikovu trgu!

Zagreb…

MaxArtFestCentar za kulturu i informacije Maksimir organizira osmo izdanje festivala ‘MaxArtFest’ koji će se 16. i 17. listopada 2015. godine održati na Kvaternikovu trgu. U sklopu ovogodišnjeg Festivala prikazat će se video performansi na temu – sve je predivno, publika će moći pogledati program pod nazivom Proročanstva MaxArtFesta, a festival ove godine ugošćuje i Performance Voyage 5. Riječ je o serijalu internacionalnih video performansa, koji je tijekom 2015. na svjetskoj turneji, a Zagreb je jedan od 15 gradova Europe, Amerike i Kanade u kojima se prikazuje ovaj izbor najboljih svjetskih video performansa. Projekcije će se održati u sklopu suradnje MaxArtFesta-a i finske galerije MUU pa će zagrebačka publika imati ekskluzivnu priliku vidjeti video performanse umjetnika iz devet zemalja – Finske, Njemačke, Švicarske, Haitija, Kanade, Irana, Nizozemske, Poljske i Italije. Posebna gošća festivala je Sara Patharine, finska umjetnica koja će izvesti live performans.
– Uz projekcije međunarodnih umjetnika program ovogodišnjeg festivala činit će i komentari na sve dosadašnje kontroverzne projekte – prikazat ćemo i video radove projekta Cyber Faust – uvod, kao uvod u temu koja će nas zaokupiti dogodine, video iz antiopere Hamlet is not dead, a prisjetit ćemo se i Oltara iluzija te Dobrih vibracija za Vladu RH. MaxArtFest retrospektivom svojih dosadašnjih projekata pokazuje svima da je sve moguće, usprkos onima kojima nije sve predivno. Vidjet ćemo video projekcije legendarnih performansa najboljih hrvatskih umjetnika, a u kojima se čita poezija Jadranke Kosor, bježi iz hrvatske unazad, pjeva Padaj silo i nepravdo ispred banke, vježba gađenje vatrenim oružjem na terenu stadiona Maksimir, putuje zagrebačkim tramvajem u Europu, penje na krov hotela Dubrovnik, dočekuje Bruce Lee. Ovogodišnje izdanje festivala održava se pod motom – sve je predivno, jer smo s godinama shvatili da nam je sve teže odolijevati direktnim i suptilnim napadima i pritiscima kojima smo izloženi samo zato što svakom temom festivala predviđamo buduće društvene događaje – kažu u najavi organizatori.
U slučaju kiše program festivala ‘MaxArtFest’ će se održati u velikoj dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18. Ulaz je slobodan.

Foto: Press