fbpx

Ne propustite: Louvre u Zagrebu

Izložba….

Louvre u ZagrebuU četvrtak 11. svibnja 2017. godine u 19.00 sati u HDD galeriji otvara se izložba Louvre u Zagrebu autora Sandra Dujmenovića i Marka Hrastovca. Izložba detaljno prikazuje dizajn i razvoj sustava tipografskih pisama ‘Louvre Serif’ i ‘Louvre Sans’ koje je ovaj hrvatski dizajnerski dvojac oblikovao kao nova ekskluzivna službena tipografska pisma za pariški muzej Louvre, najslavniju muzejsku instituciju u svijetu.
Dizajnirani u razdoblju od 2014. do 2015. godine, ovi fontovi su već sad u službenoj upotrebi i Louvre ima ugovor za njihovo korištenje u sljedećih 5 godina. Louvre Serif i Louvre Sans ključan su element novog vizualnog identiteta muzeja koji je putem javnog natječaja, u konkurenciji s najboljim francuskim dizajnerima i studijima, realizirala poznata francuska branding agencija Dream On. Hrvatski dizajnerski dvojac sudjelovao je u tom projektu kao integralni dio tima, a s obzirom na uvjete natječaja koji su nalagali decentan pristup i poštivanje prijašnjeg rješenja slavnog francuskog dizajnera Pierrea Bernarda, velika prednost pobjedničkog projekta bila je upravo Dujmenovićeva i Hrastovčeva visoka ekspertiza u području dizajna tipografije, odnosno mogućnost da razviju novo, ekskluzivno tipografsko pismo kao dio novog vizualnog identiteta Muzeja.
Louvre u ZagrebuOsim prikaza cijelog sustava pisma i priče o odnosu projekta vizualnog identiteta i tipografije, izložba će pokazati i primjenu istog u različitim službenim vizualnim i tiskanim materijalima muzeja Louvre. Izložbom želimo još jednom usmjeriti pažnju na ovaj izniman uspjeh hrvatskih autora koji još jednom potvrđuje ugled hrvatskog dizajna tipografije u Europi i svijetu, dosad reprezentiran najviše radom autora poput Nikole Đureka – ali i niza mlađih kolega, mahom njegovih bivših studenata – kao i visoku razinu edukacije u tom području na zagrebačkom Studiju dizajna i Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Kao što imamo tu čast da su hrvatski suvremeni umjetnici i umjetnice u posljednje vrijeme sve više prisutni na izložbama u uglednim svjetskim muzejima, tako ovog puta imamo i priliku, barem simbolički, dovesti Louvre u Zagreb.
Prošle jeseni u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1516, ovaj je rad bio jedan od tri nominirana za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, a u obrazloženju selekcijske Louvre u Zagrebukomisije stajalo je sljedeće: Projekt oblikovanja ekskluzivne tipografije muzeja Louvre (koja je dio novog vizualnog identiteta muzeja iza kojeg stoji francuska agencija Dream On) višestruko je značajan za hrvatski dizajn. S jedne strane, činjenica da su hrvatski dizajneri autori jednog od ključnih elemenata vizualnog identiteta najslavnije svjetske muzejske institucije postavlja domaću tipografsku i širu dizajnersku kulturu u kontekst koji joj otvara mogućnosti valorizacije, promocije i razvoja na globalnoj razini. S druge strane, rad autora Sandra Dujmenovića i Marka Hrastovca izrazito je primjeren tipografski odgovor zadatku i kontekstu te kao takav snažno govori o važnosti pažljivog tretmana ove temeljne dizajnerske discipline, vrijednosti ulaganja u oblikovanje kućnog pisma te komunikacijskom uspjehu koji kvalitetna tipografija donosi u projekte dizajna identiteta branda. Kao takav, smatramo da je ovaj projekt ostvario značajan doprinos širem socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu hrvatskog dizajna.

Foto: Press