Orašar i Gusar: Ne propustite ulaznice za baletne hit-predstave
By redakcija On 5 stu., 2018 At 02:58 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

HNK Split…

OrašarBaletni studeni i prosinac u Hrvatskom narodnom kazalištu Split proteći će u znaku najvećih uspješnica iz repertoara klasičnog, ‘bijelog’ baleta. U studenom na veliku pozornicu HNK Split vraća se prošlosezonska hit-predstava Gusar u kojem će kao gost u naslovnoj ulozi nastupiti solist Staatsballett Berlin Denis Vieira, a prosinac je po tradiciji rezerviran za popularni balet Orašar, božićnu bajku Petra Iljiča Čajkovskog, najizvođeniji i najpopularniji balet na svijetu.
Ulaznice za oba naslova u prodaji su na blagajni HNK Split i online na kazališnim mrežnim stranicama, a radi velikog interesa ne postoji mogućnost prethodne rezervacije ulaznica.
GusarGusar (Le Corsaire) Adolphea Adama Balet HNK Split s velikim je uspjehom premijerno izveo u svibnju ove godine. Bila je to prvo postavljanje ovog zahtjevnog naslova u povijesti hrvatskog baleta. Raskošna produkcija, koreografija Aivarsa Leimanisa, proslavljenog latvijskog baletnog umjetnika, umjetničkog direktora Baleta Latvijske nacionalne Opere, uigrana i virtuozna izvedba ansambla splitskog Baleta osvojila je publiku, a za predstavu se tražila karta više. Posebna atrakcija predstojećih izvedbi, koje su na programu splitskog kazališta 20, 21. i 24. studenog nastup je Denisa Vieire, brazilskog baletana zavidne međunarodne karijere. Nakon školovanja u baletnoj školi Boljšoj baleta u rodnom mu Joinsvilleu, prvoj baletnoj akademiji koju je ova ugledna institucija otvorila izvan Rusije, Denis Vieira svoju karijeru nastavio je u Europi, a trenutno je solist uglednog berlinskog Staatsballeta. U tri izvedbe Gusara u splitskom HNK nastupit će u naslovnoj ulozi gusarskog vođe Conrada.
U prodaji su i ulaznice za svih osam prosinačkih izvedbi baleta Orašar Petra Iljiča Čajkovskog, baletni hit koji u adventsko doba puni gledališta širom svijeta. Bijela baletna bajka o božićnom snu djevojčice Klare koju Balet HNK Split izvodi u koreografiji Waczlawa Orlykowskog, koja je prvi put postavljena u HNK Zagreb 1970, postavši do dana današnjeg svojevrsni klasik hrvatskih baletnih pozornica, bez konkurencije je najizvođeniji baletni naslov svih vremena. Predstava je to u koju su zaljubljeni gledatelji svih uzrasta jer, kako je rekao sam koreograf Orlykowski „odrasli prepoznaju u njemu čar romantike, a djeca uživaju u bajci kojoj je junakinja i sama dijete koje živi, igra se i sanjari među drugom djecom”. Orašar je na programu HNK Split 7. 8, 10, 11, 14, 15, 17. i 18. prosinca.

Foto: Press

comment closed