fbpx

Po čovika Kristine Kumrić premijerno prikazan u Torontu

Međunarodni filmski festival…

Po čovika– Rat je nešto toliko veliko da djeluje gotovo apstraktno. Ovoj temi nastojala sam pristupiti na mikrorazini, koncentrirati se na iskustvo stradavanja, traume i gubitka. Mislim da priča zbog toga komunicira i s gledateljima koji nemaju veze s našim prostorima – rekla je redateljica Kristina Kumrić povodom premijere.
Kratkometražni igrani film Po čovika jučer je premijerno prikazan unutar sekcije Kratki rezovi (Short Cuts), natjecateljskom programu kratkometražnog filma 41. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu. Nastao u sklopu projekta Jedna slika iz Domovinskog rata, koji su pokrenuli Ministarstvo branitelja i Hrvatski audiovizualni centar, film je izazvao značajan interes novinara i publike, a projekcija je bila popraćena velikim pljeskom. Premijeri su prisustvovali redateljica Kristina Kumrić, scenaristica Maja Hrgović, glavna glumica Janja Avdagić te francuska koproducentica Hélène Mitjavile.
Po čovika smješten je u Dalmatinsku zagoru u jesen 1991. godine, a prati dvije djevojčice koje iščekuju povratak svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao zatvorenik u logoru.
Film je izazvao značajan interes stranih novinara: pozitivne recenzije filma objavljene su na nekoliko specijaliziranih filmskih portala, a kanadski magazin The Gate istaknuo ga je kao jedan od 25 najboljih krakometražnih filmova od preko stotinu koliko će ih se prikazati na ovogodišnjem izdanju TIFF-a.
– Ono s čime se gledatelji mogu najlakše poistovjetiti nije nužno direktno iskustvo rata, nego traume i gubitka – objasnila je Maja Hrgović, spisateljica i novinarka koja je inspiraciju za film pronašla u događaju iz vlastitog djetinjstva.
– Ovdje o filmu mogu pričati puno otvorenije i ležernije, jer razgovaramo o temama kojima se priča zaista bavi, a to su odrastanje, odnosi u obitelji, patrijarhat, povrijeđeno muško dostojanstvo i šutnjama koje sve to prate. Mislim da su to elementi zbog kojih ova priča nadilazi lokalne okvire.
Mnogo se govorilo i o nastupu Janje Avdagić, 10-godišnje Šibenčanke kojoj je ovo bilo prvo iskustvo pred kamerama.
– Strani novinari bili su impresionirani činjenicom da tako mlada osoba ima kapacitet da dočara kompleksnost onoga što se događa: da dozira svoju ljutnji tako da vidiš da će prije ili kasnije eskalirati – izjavile su Kumrić i Hrgović. Janja Avdagić, koja je film prvi puta pogledala u Torontu, ovako komentira svoje iskustvo:
– Bilo mi je super na premijeri. Dok sam gledala sebe na velikom platnu na festivalu jako sam se smijala skoro svaki put kad se pojavim i nešto kažem. Drugi filmovi koje sam vidjela bili su mi malo dosadni.”
Po čovika nastao je u produkciji Restarta s francuskom kućom Melocoton films i hrvatskom Umjetničkom organizacijom Kinoljetka kao koproducentima, i to kao dio projekta Jedna slika iz Domovinskog rata, koji su pokrenuli Ministarstvo branitelja i Hrvatski audiovizualni centar u suradnju s HRT-om, Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar Film Festivalom. Cilj je bio pronaći priče koje bi na umjetnički način artikulirale posredan i neposredan doživljaj Domovinskog rata, a film Kristine Kumrić prvi je projekt odabran za realizaciju.
Po čovika prikazuje se u sekciji Kratki rezovi (Short cuts), natjecateljskom programu kratkometražnog filma Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, čije se 41. izdanje održava od 8. do 18. rujna 2016. O pobjednicima će odlučivati američki scenarist i redatelj Abteen Baghery, kvebeški filmaš Jeff Barnaby te francuska redateljica Eva Husson, koja je prošle godine na TIFF-u prikazala prikazala svoj kontroverzni dugometražni prvijenac BangGang (A Modern Love Story).

Foto: Press